З нагоди свята Архистратига Михаїла та усіх безтілесних сил, 21 листопада 2021 р. в день храмового празника парафія у П’єнєнжні відсвяткувала день свого покровителя.

Празничну Божественну Літургію очолив Ольштинсько-Ґданський Владика Аркадій Трохановський у співслужінні отців: пароха о. Артура Маслея, о. Богдана Пушкара зі Львова  (який родом з парафії П’єнєнжно), о. Станіслава Тарапацького з Ольштина, римо-католицького священника кс. Яна Боцяна від Згромадження отців Вербіств з П’єнєнжна та о. диякона Богдана П`єтночка. Перед початком літургії Владику Аркадія словом та квітами привітали віряни й діти.

Храмовий празник, це нагода, щоби скористатися з Тайни Покаяання. Вірні численно сповідалися. У проповіді Владика Аркадій, між іншими, сказав:

„Сьогодні святкуємо празник собору Архистратига Миїхаїла та інших безплотних сил. Пригадуємо собі і усвідомлюємо, що цей духовний світ існує і дуже близький нам. За вченням Церкви: ангели опікуються нами, щоби ми весь час тривали в тому, що божественне. Неначе згадуючи слова Ісуса Христа: щоби ми тривали у молитві, у любові до ближнього, щоби ми вистерігалися зла.

Про любов вчить нас Церква, любові до Бога, до іншої людини.  Показує світло, яким є Ісус Христос, повчає також про ангелів, щоби кожен з нас  розумів, що має підтримку невидимих духовних сил, що духовність людини має бути збудована на міцному фундаменті. Це має бути основою роздумів кожного християнина. Як дотримуватися усього, що добре для всіх нас. Ангелом, посланим Богом, може бути інша людина, якої ми навіть не сподіваємося.

Від нашого візиту до Ватикану залишився переказ, щоби дбати за всі, навіть невеликі християнські спільноти. У них є сила, щоби вчити інших віри. Це така пряма вказівка для нас. Наші спільноти невеликі, але, гадаю, ми можемо ділитися нашим досвідом віри. Але якраз так буде, коли ми самі задбаємо про спільноту, про літургію та про рівень нашої молитви. Папа Венедикт XVI, під час свого понтифікату сказав, що сьогодні потрібно дбати, щоби Церква була Божою. Буде Божа, як буде близько людей і для людей. Буде тоді мати в собі частку Ангела Хоронителя. Сьогоднішнє свято залишає нам такий переказ, щоби ми були вірні нашим молитвам, щоби співпрацювали з невидимим світом, який поєднується в нас із матеріальним. Щоби ми задбали про духовну спільноту в наших домах. Починаймо молитву від себе і нехай це буде добрий приклад для дітей.”

На завершення свята віряни заспівали многолітствіє владикам УГКЦ, духовенству та всім мирянам. Була ще освячена ікона, подарована о. Артурові Маслеєві з нагоди празника св. Архистратига Михаїла. З празником привітали також місцеву спільноту віцемаршалок вармінсько-мазурського воєвідства, віце-староста повіту та бургомістр П’єнєнжна.

(ред. ВАТ)

foto: FB Parafia greckokatolicka pw. św. Michała Archanioła