Завдяки реалізації проекту Iława Inspiruje (Ілава одухотворює), на прохання отця Ярослава Ґостинського міська влада помістила перед парафіяльним будинком інформаційну дошку про історію цілого комплексу будівель у цьому місці.

Українська греко-католицька церква св. Іоанна Богослова в Ілаві адаптована в колишній будівлі давнього міського газового заводу з 1899 року. Даного року був побудований цілий комплекс, а близько 1910 року був далі розбудований для збільшення корисної площі.

У промислововому будинку розмістили дві печі, що видобували газ із вугілля. Газ був використовувний для освітлення міста. У середині п’ятдесятих років минулого століття установа перестала функціонувати. У 1987 році будівля була перебудована, встановлено стелю і широкі в’їзні ворота. Об’єкт змінив своє призначення на автобусний гараж з майстернею. Таку роль він сповняв до 1992 року.

*          *          *

У 1947 р/, в рамках акції «Вісла»? на ілавську землю насильно переселили  з Галичини українців греко-католиків. Після політичних змін у Польщі та легалізації Церкви державною владою, у 1990 р. в Ілаві була утворена українська греко-католицька парафія. В 1993 р. влада міста продала парафії невживану технічну будівлю. Завдяки щедрості і наполегливій праці парафіян, будинок був адаптований на храм. 8 грудня 1996 р. греко-католики відслужили в ньому першу Божественну Літургію. Церква була освячена 26 вересня 1998 року архиєпископом Іваном  Мартиняком.

Завдяки зусиллям пароха та вірян, в наступних роках парафія придбала давній адміністраційний будинок газозаводу, який після реконструкції служить приходством. Сама церква, за час користування нею, неодноразово була модернізована парафіяльною громадою.

Categories: Parafie