Цьогорічний світлий празник Різдва Христового, що ми його відсвяткували в Ольштині, мав для нашої місцевої спільноти винятковий і надзвичайний характер, адже вперше ми молилися зі своїм єпископом у храмі, який став катедрою.

У четвер 6 січня 2022 р. у соборі ми відслужили: Велике Повечір’я та Архієрейську Божественну Літургію. Разом з Владикою при престолі служили: протосинкел, парох ольштинської парафії, о. Іван Галушка, о. Станіслав Тарапацький, о. Каміль Рокіцький з римо-католицької парафії та о. диякон Богдан П’єтночка. Пряму трансляцію з богослужіння провело Радіо Ольштин, та перший канал польського телебачення (ретрансмісія відбудеться у понеділок 10 січня, год. 12:55, TVP 1).

У проповіді Владика Аркадій зокрема відзначив: «Різдво – це свято  родинної теплоти, любові, радості, миру. І цього всього ми також собі бажаємо. Бажаємо також, щоби ми самі були зіркою любові, доброти й надії, щоби радісна подія Різдва піднесла нашого духа, впевнила у непроминаючій Божій любові й тривалості Його опіки над нами.

Божа любов вчить нас бути відкритими на інших. Ми усі повинні голосити Ісуса Христа. Гадаю, в першу чергу треба приглянутися до наших родин і молодих людей, щоби вони не відійшли від нас. Вони також вимагають місійності. Хочемо, щоби наші храми були заповнені. Починаймо цей шлях від самих себе, від наших родин. Євангелізуймо і наших „літніх” мирян, яким з огляду на певні причини важко віднайти дорогу до Церкви. Яким, можливо, і пандемія стала на перешкоді, щоби бути в храмі. Сьогодні перед усіма нами стоїть завдання місійності. Сьогодні потрібно повернути авторитет Церкви молодим людям, які не віднаходять себе та не відчувають потреби будувати Церкву, як духовної спільноти. Без них ми всі будемо дуже обмежені, але і вони самі будуть позбавлені здорового фундаменту, яким є завжди Ісус Христос. Молоде покоління вимагає особливої душпастирської турботи та добрих взірців у злаіцизованому та секуляризованому світі. Церква була, і надалі залишається, місцем зберігання віри та нашої церковної та релігійної ідентичності.

З нагоди Різдвяних Свят бажаю усіх вас сердечно і щиро вітаю! Мої слова керую до всіх, до місцевих парафіян та гостей, які спільно з нами сьогодні святкують, старшим і молодшим, здоровим і недужим, радісним і засмученим, тим хто у храмі і тим, які не змогли бути з нами. Вітаю також наших побратимів з України, що змушені святкувати далеко від своїх  домів, але бажаю, щоби добре почувалися тут в нашій українській спільноті. 

Бажаю спокійного року, багато здоров’я, щастя, радості, миру, щоби відійшли від нас усі обмеження, щоби ми могли бути ближче до себе. Нехай покинуть  нас усі незгоди, нехай на тій нашій дорозі залишиться надія. Бажаю успіхів, радості, миру, однодумності в родинах та любові, щоби жили ми у злагоді та завжди розуміли себе, й щоби з надією на краще споглядали у майбутнє.

З нагоди Різдва Христового всім Вам бажаю глибокої віри, щоби допомогла нам вона подолати усі труднощі. Нехай цей день, а також цілий рік, наповнені будуть зичливістю. Нехай Божа благодать завжди буде у наших домах. Щоби кожна наша родина жила у душевному та земському добрі. Вміймо також і у цьому проявляти оптимізм, і ділитися ним з іншими, тому що народження Ісуса Христа, це радість. Христос Раждається!»

Після Божественної Літургії присутні в храмі традиційно заспівали «Многая літа» Папі Францискові, Главі і Батьку УГКЦ Святославу, усім митрополитам та єпископам, священникам, сестрам монахиням і братам монахам, та цілому  українському народові. Торжество закінчилося мированням.

На завершення Владика Аркадій подякував всім нашим священникам, сестрам, ольштинському хорові та всім, що допомогли підготувати та велично відсвяткувати празник Різдва Господа нашого Ісуса Христа.

У п’ятницю 7 січня 2022 р. о 10 год., в день світлого празника Різдва Христового,  відбулася святкова літургія. На закінчення літургії парох катедри, о. Іван Галушка та вірні ольштинської парафії привітали владику Аркадія з днем народження.

текст: редакція  cerkiew.eu

– фото: Стефан Мельник

Categories: Katedra