У день свята Собору Пресвятої Богородиці та св. Йосифа Обручника Преосвященніший Владика Аркадій Трохановський відвідав ґданську конкатедру Ольштинсько-Ґданської Єпархії. Разом з владикою за престолом під час Божественної Літургії служили: о. митрат Йосиф Улицький, о. Володимир Куцай, та о. диякоп Богдан П’єтночка.

У проповіді до вірян Владика Аркадій зокрема відзначив: „Фрагмент з Євангелії від Луки про Різдво Хрисовепредставляє нам основну клітину людської спільноти – сім’ю. Ставши людиною і дозрівши в людській родині, Бог підтвердив свій задум, вписаний у створення людини як чоловіка і жінки. Адаму потрібна Єва, Єві потрібен Адам. Вони допомагають один одному бути людьми, вони є доповненням, покиненням первісної самоти, щоби у подальшому стати одним тілом, єдністю. Йосифу потрібна Марія, Марії Йосиф. Просячи Марії народити Ісуса, Бог не знищив її подружнього покликання. У Йосифа також було благовіщення. Його також запросив Бог до співпраці: «Йосифе, не бійся взяти до себе Марію, свою жінку». Любов Марії та Йосифа була раніша, як любов Марії та Йосипа до Дитини. Ось така ситуація. Взаємна любов, подружня любов, освячена благодаттю таїнства шлюбу, це ж основа, це паливо для материнської та батьківської любові.

Опікуни Ісуса Христа стали першими авторитетами. Пандемія, в наш час, по-новому примусила нас до відкривання розуміння родини. Різні просвітницькі лідери вже більше 200 років намагаються знищити сім’ю в ім’я хворих ідеологій, які нібито мають звільнити нас від навантяжень, а так насправді приносять все більше і більше поневолення, самотності й розгубленості. Тобто порушують рівновагу, яку дає родина.

Українська Греко-Католицька Церква завжди відзначала значення християнської сім’ї, як основу церковної спільноти та важливого збудника будови місцевої парафії. У пастирському листі Синоду Єпископів УГКЦ “НАДІЯ, ДО ЯКОЇ НАС КЛИЧЕ ГОСПОДЬ” (6 абзац) “Християнська сім’я – домашня церква” читаємо: “Говорячи і проповідуючи про християнську родину, праведний Митрополит Андрей був переконаний, що подає «науку, від якої залежить і на якій спирається майбутнє цілого народу» (Про християнську родину, 1900 р.). У цьому ж дусі свого великого попередника Патріярх Йосиф на схилі своїх літ писав у «Заповіті»: «Батьки, християнська родина – це основа здорового суспільства, народу, нації. Це запорука їх росту і сили! І тому заповідаю вам: збережіть її, а де її розхитано, оновіть в Українському народі справжню християнську родину, як незгасне вогнище життя і здоров’я Церкви та Народу!». Тож наша Церква, продовжуючи діло цих славних праведників, звертає особливу увагу на духовну опіку і духовний супровід родин. Тому сьогодні ми ще раз повинні пригадувати батькам, що перед ними стоїть особливе завдання – підготувати дітей до самостійного, дорослого світу. Від християнського виховання, яке батьки-християни дадуть своїм дітям, залежатиме те, якими дорослими стануть їхні діти.

Виховувати дітей учнями Христовими в сучасному середовищі є складним завданням. Потрібна підтримка, а з такою приходить Церква. Празник Різдва це надія, якою ми маємо жити нащодень. Це тобі буде скраплення, а наша віра буде непохитна.”

На завершення проповіді у конкатедрі Владика Аркадій привітав усіх із світлим празником Різдва Христовтого. Після Божественної Літургії присутні у храмі відспівали «Многая літа» Папі Францискові, Главі і Батьку УГКЦ Святославу, усім митрополитам та єпископам, священникам, сестрам монахиням, братам монахам та цілому  українському народові. Натомість парафіяни привітали Владику Аркадія з днем його народження та склали вітання свому пароху з празиком св. Йосифа Обручника.

На завершення  Владика Аркадій подякував священникам, та всім, що допомогли підготувати та велично відсвяткувати празник Собору Пресвятої Богородиці.

редакція  cerkiew.eu

Categories: Parafie