Христос Раждається! Цьогорічний церковний Календар «Благовіста»,  який віддаємо до рук нашим Дорогим Читачам, має особливе значення. По-перше, він надрукований в 75-ту річницю військово-політичної депортаційної акції «Вісла», по-друге, саме у 2022 році Календар відзначає ювілей 30-ліття свого існування.

Редакція цьогорічне видання в основному присвятила сумним роковинам виселення із 1947 р. Тут ми вперше у розширеному обсязі друкуємо підготовані до публікації спільними силами о. Ігоря Гарасима ЧСВВ та п. Юрія Мaщака архівні матеріяли-спогади о. митрата Мирослава Ріпецького, першого пароха Хшанова та одного з найвідданіших і найвідважніших провідників нашої Церкви в Польщі у перших роках після переселення.

У публіцистичній частині Календаря пропонуємо ще статті: про 75-у річницю акції «Вісла» в статистиках та джерельних матеріялах; матеріял-рефлексію про шість особливих дарів, які східні католики принесли вселенській Церкві у XXI столітті; репортаж про візит „Аd limina Apostolorum” греко-католицьких владик з Польщі до Риму, який відбувся в жовтні 2021 р.

Традиційно поміщуємо в Календарі шематизм Перемисько-Варшавської Митрополії, яку утворюють від 25 листопада 2020 р. три наші єпархії: Перемисько-Варшавська архиєпархія, Вроцлавсько-Кошалінська єпархія та Ольштинсько-Ґданська єпархія. Цей шематизм – своєрідне джерело життя нашої Церкви, в якому позначено, як вона розвивається і хто нею, згідно волі мирян, управляє.

Календар можна придбати у кожній греко-католицькій парафії в Польщі.

– редакція

Categories: Błahowist