Цьогорічний світлий празник Об’явлення Господнього, що ми його відсвяткували в Ольштині, мав для нашої спільноти винятковий і надзвичайний характер, адже вперше ми молилися у нашому храмі (який рік тому став катедрою) разом зі своїм єпископом.

Найперше, у вівторок 18 січня вечором було відслужено Велике Повечір’є. Натомість у середу 19 січня 2022 р. у соборі ми відслужили: та Божественну Літургію. Разом з владикою при престолі служили: протосинкел, парох ольштинської парафії, о. Іван Галушка, а сповідав о. Станіслав Тарапацький.

У проповіді Владика Аркадій зокрема відзначив: „Так як в минулому, так сьогодні ми стаємо разом з св. Іваном Хрестителем, щоби взяти участь у події хрещення Ісуса Христа в ріці Йордані. Його хрещення є для нас прикладом смирення, великої покори. Всемогутній Бог і Творець усього, йде просити у Івана Хрестителя  хрещення та прощення гріхів. Христос, що не мав жодних гріхів, каючись у чужих гріхах, показує приклад, що істинно смирен­ний чоловік буде вміти брати відповідальність за чужі гріхи на себе. Сам Іван Хреститель здивований,  навіть і мабуть зшокований, що Христос приходить до нього та просить про хрещення. Це великий вияв покори. Покора дає нагоду залагодити всі різні складні питання, але до того потреба зрозуміння так з одного, як і другого боку. В апостольському листі від Івана читаємо: „Улюблені, якщо так полюбив нас Бог, то і ми повинні любити один одного. Діти Божі і діти диявола пізнаються так: кожен, хто не чинить правди, не є від Бога, рівно ж і не люблячий брата свого» (1 Ів. 4: 11, 3: 10). Від найдавніших часів Церква вважає освячену Йорданську воду великою святістю та приписує їй чудодійну силу для душі і тіла. Ми не складаємо жертви, як це робили погани. Ми молитвою освячуємо воду, щоби вона була для нас духовним ліком. Хай з цим празником оживляє  в нас бажання жити в любові, бажання ще краще розуміти другу людину. Христос прийшов над Йордан, хоч як Бог не мусів, але хотів показати кожному з нас, що людина має ставати в покорі перед Богом  і у молитві слухати Його голосу. А тоді через нашу молитву будемо більше відкриті на те, що Боже. Тоді, гадаю, по-іншому будемо ставитися до щоденних подій».

Під закінчення Божественної Літургії відбувся чин освячення води. Потім о. парох та Владика окропили свяченою водою усіх прибулих до храму. На завершення літургії присутні в храмі традиційно відспівали «Многая літа» Папі Францискові, Главі і Батьку УГКЦ Святославу, усім митрополитам та єпископам, священникам, сестрам і братам монахам та цілому  українському народові. Ще мало місце мировання. На завершення  Владика Аркадій подякував всім священникам, сестрам, ольштинському хорові та всім, що допомогли підготувати та велично відсвяткувати празник Об’явлення Господнього.

редакція  cerkiew.eu

фото: с. Оксана Ващур

Categories: Katedra