Божественна Літургія, що була відправлена в неділю 23 січня в ольштинській катедрі Покрови Пресвятої Богородиці, служилася в першу річницю хіротонії та інґресу Ольштинсько-Ґданського Ординарія УГКЦ Аркадія Трохановського. Літургію служив сам Владика Аркадій.

Пригадаймо: минулого року (23 січня 2021 р.) в ольштинському храмі УГКЦ відбулася надзвичайна подія. Новоутворену єпархію очолив Владика Аркадій Трохановський, святителями якого були: Глава та Отець УГКЦ, Блаженніший Святослав Шевчук, Архиєпископ Євген Попович, Митрополит Перемисько-Варшавський та Владика Григорій Комар – єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької Єпархії.

Перша річниця єпархії стала нагодою, щоби подякувати Богові за дар священства та єпископського служіння. Божественну Літургію Владика служив разом з протосинкелом, парохом ольштинського собору, о. Іваном Галушкою та о. дияконом Богданом П’єтночкою.

У проповді Владика Аркадій торкнувся питання діалогу в сучасному світі, зокрема між різими віроісповіданнями. «Відсутність єдності між християнами, це велика рана, яка вимагає лікування. Потрібна молитва та свідоцтво віри в Бога, який запрошує нас до діалогу. Вміймо на цей діалог позитивно відповісти».

Неділя була також неділею Божого Слова, й тому Владика Аркадій заохочував: «Щоб у кожній сім’ї було Святе Письмо. Хай Біблія буде у наших домівках на належному, гідному місці, нагадуючи нам, що центром, основою, точкою відліку наших думок, слів, вчинків є Бог. Читаймо Святе Письмо і роздумуймо над ним! Це допоможе нам долати перешкоди, спокуси, образи і будувати нашу Домашню Церкву – в любові до Бога й одні до одних».

Владика Аркадій віднісся також до річниці хіротонії та інґресу: «Сьогодні минає перша річниця хіротонії та інґресу першого єпископа ново утвореної Ольштинсько-Ґданської Єпархії.Був це дуже складний час. Усі ми думали, що будемо відзначати цю врочисту подію в нормальних умовах, але, на жаль, продовжується пандемія.Нашого храму не можна було тоді заповнити вірянами, тому-то треба було вийти до людей.В міру можливостей відвідувати наші парафії і нести слово надії, Слово Боже. Так і минув рік праці. Дуже динамічно, але, думаю, так потрібно було. Душпастирство та близький контакт з вірянам, це найважливіше, щоби показати, що Церква стоїть близько зі своїм народом, навіть у такому складному часі, як пандемія. Сьогодні молюся про Боже благословення для всіх вірян, сестер-монахинь, ченців-монахів та священиків-душпастирів Ольштинсько-Ґданської Єпархії, за скріплення у вірі, надії та любові. Нехай молитва нас єднає, допомагає відкривати Божу правду, Божі скарби духовності, щоби ми могли пр’ямувати до вічного життя.  Сьогодні дякую усім вам, усім вірянам, сестрам, монахам, священникам за підтримку, за спільну працю, за терпеливість, за всі помисли, ідеї, які служать для будування спільноти. Нашої єпархіяльної спільноти. Підтримуймо себе духовно, молитовно, не падаймо духом, а вміймо бачити позитивну перспективу, з надією вміймо приймати нашу нову дійсність на майбутнє. Зміцнені духовно, скріплені добрим прикладом не біймося визнавати нашої віри.”

Перед благословленням Владика Аркадій зачитав молитву з проханням про Боже благословлення для Ольштинсько-Ґданської Єпархії УГКЦ. На  закінчення Божественної Літургії протосинкел о. Іван Галушка привітав Владику Аркадія в день річниці, а хор заспівав «Многая літа». Від себе Владика подякував усім добродіям за молитви, слова скріплення й також побажав «многих літ».

(ред. cerkiew.eu)