У неділю 30 січня 2022 р., після Божественної Літургії, в прицерковних приміщеннях катедральної парафії в Ольштині відбулося відкриття Першого єпархіального курсу іконописання. Перші майстер-класи з писання ікони почалися в нашій парафії ще в 2015 р., натомість з огляду на утворення нової єпархії, цей захід отримав звання Першого, а почесний патронат над ним обняв Владика Аркадій Трохановський.

Ініціаторами курсів іконописання були пан Іван Курій та отець Станіслав Тарапацький, а потім отець Іван Галушка. Перші заняття-навчання вела пані Івона Паславська-Кірцьо.

У цьому році, крім молоді, у навчаннях взяли участь також наші старші парафіяни. Курс, який почався в неділю, закінчиться 6 лютого посвяченням нових ікон. Усі учасники пишуть ікону Ісуса Пантократора.

На початку зустрічі усіх привітав пан Іван Курій. Далі слово взяв Владика Аркадій Трохановський, який відзначив, що писання ікони, це особлива молитва. Це відкривання для себе Божої присутності, це нагода, щоби поглибити своє знання про ікону. Не молимося до дошки, але за посередництвом святих, що зображені на іконах, відкриваємо для себе духовний світ. Це має нам помогти освячувати своє життя. Завдання кожного християнина – бути якомога найкращим  відображенням Божого образу – додав Владика Аркадій. Нагадав також, що потрібно особистого заангажування, почерез молитву, піст, терпеливість та внутрішнє втихомирення. Владика Аркадій подякував за зорганізування курсу, помимо всяких ускладнень.

У другій частині зустрічі слово взяли о. Станіслав Тарапацький та о. Іван Галушка. Від себе с. Олена Манькут НДМ попросила, щоби на час писання ікон духовним опікуном вчинити о. Єремію Ломницького ЧСВВ – співзасновника Згромадження Сестер Служебниць. Усіх учасників на час духовної, творчої праці поблагословив  Владика Аркадій. Варто додати, що кожен день учасники курсу будуть починати з молитви та будуть дотримуватися канону іконописця. Після офіційного введення та відкриття курсу, учасники розпочали писання ікон, а їхні праці буде можна подивитися в неділю 6 лютого після Божественної Літургії.

(ред. cerkiew.eu)

ФОТО: Юрій Курій