Освяченням ікон закінчився в неділю 6 лютого, після Божественної Літургії, курсу іконописання, що почався в неділю 30 січня. Курс відбувався в прицерковних приміщеннях катедральної парафії Покрови Пресвятої Богородиці в Ольштині. Чину освячення ікон довершив протосинкел, парох катедрального собору о. Іван Галушка. Був це Перший єпархіальний курс іконописання. Почесним покровителем заходу став Ольштинсько-Ґданський Єрарх, Владика Аркадій Трохановський, який відкрив його і у вступному слові виклав суть навчань.

Від років у нас така традиція, що під час зимових канікул, протягом шести днів молодь та студенти, а також і старші парафіяни вчаться писати ікону. У цьому році була це ікона «Христа Пантократора». Вибір ікони не був випадковим. Вона явиться однією з головних ікон, що поміщені в іконостасі, і не була ще предметом писання на попередніх курсах. Учасники заходу також отримали сертифікати, які підтверджують їхню участь у написанні власної ікони.

Даного року, під час занять, учасники використовували старовинну техніку писання ікон з використанням яєчної темпери (ж.р.) на основі натуральних інгредієнтів (сумішей), де фарба складається з натуральних барвників з в’яжучим жовтком курячого яйця та сухого білого вина. Метою занять  було згадати цю техніку, ознайомити учасників курсу з історією та канонами іконопису та наблизити красу східного іконографічного мистецтва. Майстер-класи, як кожного року, були дуже популярні, деякі учасники вдруге, або навіть і втретє присвятили свій вільний час, щоби прославляти Бога в тиші і зосередженні, пишучи свою першу або наступну ікону.

Курс іконописання провела с. Олена Манькут зі Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії з Круклянок. Ініціаторами перших майстер-класів у 2015 р. були п. Іван Курій та о. Іван Галушка.

Від щирого серця дякуємо Владиці Аркадієві та благодійній організації РЕНОВАБІС з Німеччини за матеріальну допомогу, завдяки чому можна було провести цей величний та пізнавальний для нас захід.

Іван Курій

FOTO: Іван Курій