„На руках святих — Месія. Це Марії жертва люба,

Це для пекла — меч і згуба.

Радістю сповнися, мій народе, Вже спасіння над тобою сходить,
Бог живий між нами!”

Слова цієї стрітенської пісні наголошують на правду і радість з приходу Месії, супроводжують нас увесь різдвяний час, тобто пору особливого зглиблювання таємниці приходу Божого Сина. Оцю ж радісну, святкову атмосферу в ґданських парафіян підтримували різні події.

До наймолодших наших парафіян, до храму прийшов св. Миколай, якого діти сердечно привітали художньою програмою, що її підготували під опікою п. Ореста Міхалика.

Свят-вечір згуртував молодь у приміщення ґданської світлиці, де колядки радісно звучали цілий вечір.

Святковий настрій підтримав концерт колядок у ґданському конкатедральному соборі св. Варфоломея і Покрови Пресвятої Богородиці у виконані місцевого хору «Вирій» під керівництвом п. Валентини Замули, якого члени походять заодно з Польщі й України.

Ще напередодні свята Різдва Христового, у храмі появилося символічне світло – Вифлеємський Вогонь Миру, привезений до ґданської парафії пластунами під опікою п.  О. Слободяник.

Подій в нашій парафії було немало, проте з причини пандемії не всі святочні заходи могли відбутися.

У Санктуарію св. Володимира Великого ми молилися за єдність християн у Тижні молитви за єдність християн, але саме тут, молитва за єдність усіх християн, а особливо за єдність усіх Дітей Святоволодимирового хрещення, відбувається кожного тижня і місяця.

У неділю 23 січня 2022 р., після Божественної Літургії, яку служив о. парох митрат Й. Улицький, ми відзначили День Соборності України – свято установлене в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що мало місце  22 січня 1919 р. Також були в нас відзначені роковини прийняття ІV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР (22 січня) 1918 р. До згромаджених у храмі зі словами різдвяних вітань звернувся консул України в Ґданську п. Олександр Плодистий.

В останню неділю січня парафія вшанувала пам’ять героїв битви під Крутами (29 січня 1918 р.).

16 січня 2022 р. на Майдані Солідарності українська громада Ґданська зустрілася разом з польськими громадянами, а також і владою міста, п. президент А. Дулькевич. Вони висловили свою солідарність з цілою Україною та протест проти діям російського агресора.

Натомість, у неділю 20 лютого 2022 р., було вшановано пам’ять Героїв Небесної Сотні. У спільній молитві з вірними брали участь новики Товариства Ісусового з України і Польщі. Консул України пригадав жертвенність погиблих у 1914 р. героїв, які вибрали конкретні вартості, жертвуючи найвищу ціну, але сьогодні, як буде виглядати майбутнє, це вже завдання для живих. Цього ж дня відзначено ще річницю 130-ліття від дня народження Патріарха і Кардинала Йосифа Сліпого, якого портрет з його провідними словами з єпископського гербу «Per aspera ad astra»  виставлений у церкві.

З огляду на зростаюче кожного дня загроження довкола України, у Санктуаріую св. Володимира Великого Хрестителя Руси–України кожного дня заносяться до Бога, за посередництвом Пресвятої Богородиці та св. Володимира Великого, молитва за мир в Україні, світі та в нас самих, бо, як голосять слова псалма, які видніють також на символічному місці у Гданську – пам’ятнику загиблим суднобудівникам 1970 р. Трьох Хрестів – Господь кріпость своїм людям дасть, Господь благословить людей своїх миром. (Пс.28.1).

cerkiew.gdansk.domiwka.info

Categories: Parafie