На початку квітня ц.р., за даними Прикордонної Служби Польщі, з України до Польщі прибули біженці числом більше 2,5 млн осіб. Головно це жінки з дітьми. Звичайно, не всі вони залишаються на території Речі Посполитої, певне число з них їде в інші країни Західної Європи, проте значна більшість залишається тут. Передусім з таких міркувань, що звідси ближче до України і простіше буде повертатися, коли воєнна хуртовина припиниться.

Прикордонники інформують ще, що кожного дня кордон Україна-Польща перетинають більше 20 тис. осіб.

За даними Організації Об’єднаних Націй, від 24 лютого з України виїхали більше 4 млн громадян. Управління Верховного комісаря ООН у справах біженців передбачає, що вже у найближчих місяцях на території країн Європейської Спільноти може перебувати навіть 7 млн біженців з України, передусім жінок й дітей.

*          *          *

В перших рядах тих, що прийшли з допомогою біженцям, відповідаючи лише на голос серця, стала й наша Українська Греко-Католицька Церква в Польщі, а за організацію стихійної на початку допомоги, став відповідати в упорядкованій формі Карітас. Звичайно, не означає це, що немає серед нас осіб, які допомагають біженцям самі від себе, приватно, жертвуючи своїми помешканнями, часом і матеріяльними добрами.

Карітас Перемисько-Варшавської Архиєпархії, Вроцлавсько-Кошалінської Єпархії, Ольштинсько-Ґданської Єпархії, разом з групами волонтерів, серед яких не бракує також самих біженців та осіб, що поселилися в Польщі, чи з огляду на роботу, чи навчання, допомагають потерпілим на всякі можливі способи і використовуючи всі можливі джерела.

Варто ще відзначити, що поволі, невеликими числами, дехто з біженців повертається до своїх домів. Їм у пригоді стають Польські Державні Залізниці, перевозячи потребуючих безкоштовно.

[На світлинах показуємо працю волонтерів із: Перемишля, Вроцлава, Ольштина, Слупська]

(бт)