Цьогорічний світлий празник Воскресіння Христового, що ми його відсвяткували в Ольштині, мав для нашої спільноти окремий і надзвичайний характер, адже після пандемії ми молиися у нашому заповненому вірянами храмі спільно з біженцями з України та нашим Владикою Аркадієм.

У неділю 24 квітня 2022 р. у соборі були відслужені: Надгробне, Утреня Пасхи та Божественна Архиєрейська Літургія. Після Надгробного відбулася, за нашим звичаєм, процесія з іконою воскресіння Ісуса Христа. Разом з Владикою Аркадієм при престолі служили: протосинкел, парох ольштинської парафії о. Іван Галушка, о. Станіслав Тарапацький та о. диякоп Богдан П`єтночка.

Пряму транслацію з Утрені Пасхи провело Радіо Ольштин. Натомість пряму транслацію для польського телебачення TVP HISTORIA провело TVP 3 Olsztyn. Під час літургії Святе Євангеліє від св. Івана було зачитано грецькою, староцерковнослов’янською, латинською, англійською та українською мовами.

У проповіді Владика зокрема відзначив: «Приходимо до храму і бачимо порожній гріб Ісуса Христа. Але чи в цьому може бути щось надзвичайного. Так! Силою порожнього гробу є те, що він порожній. Спершу нелегко повірити, що покійний вийшов з могили. Це не поміщається в головах, виходить поза рамки наших дотеперішніх знань. Навіть для учнів Ісуса було це щось абсолютно дивне і несподіване. Їм однак довелося перейти від сумнівів до віри. Але це не апостоли, а ангели сповіщають новину про воскресіння Ісуса Христа. Тому говоримо про ангелів при воскресінні Ісуса Христа. Ангели є Божими посланцями, які вказують на те, що ми маємо справу з втручанням, яке виходить поза рамки простого шляху історії. Воскресіння означає надзвичайну дію Бога, яка, з одного боку, мала місце в історії і залишила відчутний слід у вигляді порожньої гробниці, але при цьому має ще надісторичний характер: Його тут немає. Він воскрес! Ісус не може бути запечатаний у гробі, в минулому, в спогадах. Він не тільки був, але є і буде. Як людина, він увійшов в інший вимір життя і дав нам надію на наше воскресіння. Це дає нам певність сміливіше дивитися в обличчя смерті. Перед воскресінням були страждання і смерть Христа. Чи може Бог бути таким приниженим? Чи може він програти? Відповідь на це запитання – воскресіння Ісуса. Після темряви Страсної П’ятниці, завжди настає Світло Великодня.

Дорогі у Христі!

Святий Павло у своєму Листі до колосян (3,1-4) пише: «Браття, якщо ви воскресли з мертвих разом з Христом, шукайте того, що вище, де живе Христос, сидячи праворуч від Бога. Прагніть до того, що вище, а не до того, що є на землі». Наше життя з Ісусом Христом закрите. Його дія в нас закрита для інших. Тільки ми можемо це індивідуально відчувати. Небагато тих, хто може знати, як кожен з нас досвідчував свого воскресіння, коли змагався з гріхом, з хворобою на онкологічному відділі в лікарні, чи при смерті сина, чоловіка, дружини, дитини, матері, батька.

Пасха, яку ми досвідчуємо, яку переживаємо, наказує нам дивитися вгору, а не вниз, до землі. А прийде день, коли Христос об’явиться і виявиться, що ми були з Христом. І що Він нас провадив в різних важких хвилинах нашого життя. Рятував нас від безнадії, з духовної порожнечі, а в хвилинах, коли могло здаватися, що ми залякані і що будемо плакати, приходила воскресна радість. І тоді знайдемо відповідь, що означає воскреснути з мертвих. Вставати з Богом кожного дня. З таким посланням приходить до нас Воскреслий Христос. Ми приходимо і просимо Його, воскреслого Ісуса, щоби вчив нас чинити добро та уникати зла, щоби захищав нас від видимих і невидимих ворогів. Просимо його, щоби був завжди з нами, підтримував нас у наших слабкостях. З тим всім приходимо, тому що сьогоднішнє свято є святом надії. У світі багато непевності, довкола нас також, але ми з вірою перемагаймо це все. Воскресіння це надія, і з таким почуттям вміймо голосити цю правду. Це нас скріпить, а іншим додасть відваги.

Дорогі у Христі!

У цьому році до Великодніх Свят ми підготовлялися зовсім по-іншому, як бувало давніше. Непевність завтрашнього дня. Над нами зависла темрява. Тому сьогодні слова Христос Воскрес! нехай принесуть нам Світло, яке розвіє хмари темряви над світом та нехай буде більше Світла в нашому житті. З радістю співаймо правду про Його воскресіння, а слова Христос Воскрес! хай будуть словами відваги, надії та виявом любові поміж нами.

З нагоди світлого празника Воскресіння Ісуса Христа всіх вас вітаю та бажаю всього найкращого. Бажаю найперше миру усім нам, в наших серцях, наших родинах, Україні, блакитного неба, щоби ніщо не літало над головами, щоби кожен український воїн повернувся до своєї родини, бо тоді радість буде повна. Бажаю багато відваги, мудрості, сили і здоров`я у цей складний час. Бажаю багато надії, віри в перемогу добра над злом, щоби Бог був присутній в житті кожного з нас. Щоби допомагав порядкувати наше життя. Щоби ми шанували одні одних, менше нарікали, а приймали нашу щоденність, такою, яку маємо. Бажаю, щоби з радістю пережити ці свята, бо Христос справді воскрес. Також і для українського народу.  Ці слова прошу також переказати всім, кого немає у церкві, в соборі. Я про кожного з вас згадую і бажаю, щоби всі святкували свято свят дійсно по-Божому».

Після Божественної Літургії присутні в храмі традиційно відспівали «Многая літа» Папі Францискові, Главі і Батьку УГКЦ Святославу, усім митрополитам та єпископам, священникам, сестрам і братам монахам та цілому  українському народові. Ще мало місце посвячення пасок, а на завершення мировання.

У літургії взяли участь багато вірян з України, людей, які прибули до нас внаслідок війни. На закінчення  Владика Аркадій подякував усім священникам, сестрам, ольштинському хорові та всім, що допомогли підготовити та велично відсвяткувати празник Воскресіння Ісуса Христа в ольштинському храмі.

(редакція  www.cerkiew.eu)

фото: Збіґнєв Піщако