Третього дня Великодніх Свят, у Світлий Вівторок (26 квітня),Преосвященіший Владика Аркадій Трохановський відвідав конкатедру Ольштинсько-Ґданської Єпархії. Разом з Владикою при престолі служили: о. митрат, Йосиф Улицький, парох греко-католицької парафії в Ґданську, о. Євген Мерін з Київської Архиєпархії та о. диякон Богдан П`єтночка.

У проповіді Владика Аркадій зокрема відзначив: „Не просто сьогодні говорити про віру, коли спалахнула війна в Україні, коли найновіша історія українського народу позначена сумними подіями: Голодомор; акція «Вісла» 1947 р., чорнобильська катастрофа, яку згадуємо сьогодні, Революція Гідності, Майдан 2014 р., війна 2022 р. – продовження того, що почалося в 2014 р. Якщо уважно приглянутися до всього, то можна би втратити віру і поставити запитання – Де був Бог? З богословської точки зору можна сказати, що Бог нас випробовує – так сказав Блаженіший Святослав. Але Глава нашої Церкви ще сказав, що Бог є разом з нами. І за кожним разом у цих важких хвилинах Бог був завжди з нашим народом. Завжди були люди, в яких був дух Воскреслого Ісуса Христа, в яких була відвага відбудувати те, що знищив, зруйнував злочинець, грабіжник, агресор.” 

Ольштинсько-Ґданський ординарій нагадав про дві історичні події. Кінець квітня, це спогад двох сумних дат в історії нашого народу: 36 річниця катастрофи в Чорнобилі та 75-ті роковини акції «Вісла»: „Сьогодні минає 36-та річниця від катастрофи, яка мала місце в чорнобильській АС 26 квітня 1986 р. Ті, що пам`ятають цей день розуміють, що не можна про його забувати. Війна в Україні і вторгнення на її територію російських військ (24 лютого) пригадали нам про Чорнобиль. Пригадали ми собі, тому що і сьогодні появилася велика непевність, чи і тепер не видумають чогось, що буде з кривдою для українського народу.”

Владика зауважив, що перед нами відзначення 75-их роковин акції «Вісла». Депортація з-перед десятиліть, це такий код нашої ідентичності. Акція «Вісла» мала довести до «остаточного розв’язання українського питання у Польщі». До своїх громадян держава поставилася як до людей другої категорії. Людей було вирішено знищити як духовно, так і морально. У короткому часі не мало бути жодного українця, української мови, української Церкви. Чи це не нагадує нам чогось, чого ми також є свідками сьогодні? В наш час і росіяни хочуть стерти з карт історії назву Україна. Історія, на жаль, повторюється. Тепер ще краще розуміємо, хто стояв за тим, щоби знищити український народ.

Акція „Вісла” мала на меті засимілювання людей, але сьогодні, 75 років від виселення, можемо сказати, що людей не перемогли. Можна спалити церкву (як будинок), допустися великого злочину і не понести кари, але не можна знищити духа свідомості, любові до свого, не можна залякати віруючих людей. За цей час, ми, як національна меншина, як Церква, можемо бути гордими з праці, яку виконало покоління  виселених людей. Так посеред смертельної небезпеки в житті нашої Церкви і нашого народу, діяв Дух Воскреслого Христа. Переселенці зберігали греко-католицьку ідентичність через щоденну молитву, читання Катехизму та Святого Письма. Дякую всім дідусям, батькам, священникам, що не боялися і присвячували свій час релігійному вихованню наших родин допомагаючи їм залишитися вірними своїй Церкві, традиції та духовності. Пам’ятаймо про тих, що невтомно трудилися, щоби народ вистояв у вірі та національній свідомості.”

На завершення проповіді Владика Аркадій привітав усіх із світлим празником Воскресіння Христового: „Всіх вас вітаю та бажаю всього найкращого. Бажаю найперше усім нам миру, в наших серцях, наших родинах; Україні блакитного неба, щоби ніщо не літало над головами, щоби кожен український воїн повернувся до своєї родини, бо тоді радість буде повна. Бажаю багато відваги, мудрості, сили і здоров`я у цей складний час. Бажаю багато надії, віри в перемогу добра над злом, щоби Бог був присутній в житті кожного з нас. Щоби допомагав порядкувати наше життя. Щоби ми шанували одні одних. Бажаю, щоби з радістю пережити ці свята, бо Христос справді воскрес. Також і для українського народу і з українським народом.  Ці слова прошу також переказати всім, кого немає у церкві. Бажаю, щоби всі святкували свято свят дійсно по-Божому та щоб ми завжди перемагали з Воскреслим Христом.”

Завершуючи Божественну Літургію присутні у храмі традиційно відспівали «Многая літа» церковним єрархам, Главі і Батьку УГКЦ Святославу, усім митрополитам та єпископам, священникам, сестрам і братам монахам та цілому  українському народові.

Натомість після Божественної Літургії була ще відслужена воскресна Панахида, в якій ми молилися за всіх покійних у катастрофі в Чорнобилі, за жертви акції «Вісла», та за всіх хто, віддав своє життя за Україну у війні з російським агресором. Владика Аркадій подякував усім священникам, членам конкатедрального хору та всім задіяним, шо допомогли підготовити та велично відсвяткувати празник Воскресіння Христовго у ґданській парафії.

(редакція  cerkiew.eu)

Фото: редакція