У четвер 28 квітня 2022 р. в ольштинському соборі Покрови Пресвятої Богородиці,  віряни молитовно вшанували пам’ять жертв акції „Вісла” з-перед 75-ти років.

Воскресну Панахиду очолив Ольштинсько-Ґданський Ординарій Владика Аркадій Трохановський у співслужінні протосинкела, пароха ольштинської парафії о. Івана Галушки. У молитвах взяли участь парафіяни, молодь та діти. Присутні у храмі молилися за жертви акції «Вісла», концтабору у Явожні та за всіх, хто віддав життя за волю України. Після Панахиди слово взяв Владика Аркадій, який у слові до згромаджених, між іншими сказав : «Акція „Вісла” мала довести до остаточного розв’язання українського питання у Польщі. До своїх громадян держава поставилася як до людей другої категорії. Людей вирішено знищити як духовно, так і морально. В короткому часі не мало бути жодного українця, української мови, української Церкви. Людей виселено без права на повернення.

Чи це не нагадує нам чогось, чого свідками ми є сьогодні? Бачимо, що на наших очах росіяни хочуть стерти з карт історії назву Україна. Історія, на жаль, повторюється. Тепер ще краще рошуміємо, хто стояв за тим, щоби знищити український народ. Звідки прийшло таке рішення, щоби, позбутися українського питання.

Акція „Вісла” мала за завдання засимілювати людей, але сьогодні 75 років від виселення, можемо сказати, що людей не перемогли. Можна спалити церкву (як будинок), допустися великого злочину і не понести кари, але не можна знищити духа свідомості, любові до свого. Не можна скорити людей свідомих свого походження. За цей час, ми, як національна меншина, як Церква, можемо бути гордими з праці, яку виконало покоління  виселених людей. Якщо не було б оцих перших, свідомих, відважних провідників, тоді і нас мабуть також не було б тут сьогодні.

Сьогодні слово українець має вагому вартість. Ніхто не має права його принизити, має бути в пошані, але і ми вміймо показати вартість цього слова. Вміймо надалі бути вірні своїй національності, Церкві, мові, традиції. Нехай віра в Бога допоможе нам набрати сил, щоби подолати всі труднощі. Нехай ця сила і віра допомагає нам бути релігійними людьми, добрими патріотами України і свідомими українцями. Вміймо на різний спосіб засвідчити, що хоча народ було виселено, і наступні покоління виростають на північних землях Польщі, то ми це подолали. Пам’ятаючи про сумні дні виселення, показуймо, що ми є, що ми творимо, будуємо, говоримо та молимося у своїх церквах. Пам’ятаймо про жертви акції „Вісла”, про жертви концтабору в Явожні та інших тюрем на території Польщі. Їм треба віддати пошану та честь. Будуймо одну сильну українську родину. Христос Воскрес!”. Після проповіді присутнім в Церкві подякував парох о. Іван Галушка.

Після молитов у храмі  присутні перейшли до пам’ятника жертв акції „Вісла”, який знаходиться перед входом до церкви. Кожна дитина з Початкової Школи несла напис з назвою місцевості з Закерзоння, звідки були виселені українці, а в особливий спосіб їхні прадіди. Під пам’ятником вірянни заспівали «Вічная Пам’ять – Христос Воскрес», було покладено вінець з синьо-жовтих квітів, який несла молодь та запалено лампадки. Пісню про виселення заспівала Лена Гнатюк.

Захід зорганізували греко-католицька парафія та гурток Об’єднання Українців в Ольштині. Дітей підготували пані Мирослава Четирба-Піщако, с. Оксана Ващур СНДМ і Сильвія П’єтночка. На закінчення урочистості Владика Аркадій подякував усім за участь у молитві, за спільне відзначення сумної події, яка визначила долю української меншини у Польщі.

(редакція www.cerkiew.eu)

фото: Збігнєв Піщако