5 травня 1836 р. в Чернівцях (Буковина;  Королівство Галичини та Володимирії, Австрійська імперія) народився Сидір Воробкевич, український письменник, поет, композитор, музично-культурний діяч.

У літературному доробку Сидора поважна кілкість віршів, поем, оповідань, повістей реалістичного й романтичного характеру. Проте в народі він найбільш відомий, як автор хрестоматійного вже вірша «Рiдна мова» покладеного на музику самим автором.

Рiдна мова

Мова рiдна, слово рiдне!
Хто вас забуває,
Той у грудях не серденько,
А лиш кам
iнь має.

Як же мову ту забути,
Що нею учила
Нас вс
iх ненька говорити,
Ненька наша мила.

Ой, шануйте, поважайте
Р
iднесеньку мову,
I навчайтесь розмовляти
Своїм р
iдним словом.

Мова рiдна, слово рiдне!
Хто вас забуває,
Той у грудях не серденько,
А лиш кам
iнь має.

Народився Сидір Воробкевич в сім’ї православного священника, вчителя богослов’я.

Його батько працював при Чернівецькій гімназії професором релігії та філософії. Мати померла в 1840 році. Через п’ять років помер і батько, і Сидір разом зі своїм братом Григорієм залишилися сиротами. Дідо, о. Михайло Воробкевич, забрав їх до своєї родини у Кіцмань.

Спочатку Сидір Воробкевич навчався у Чернівецькій гімназії, згодом – у духовній семінарії, яку закінчив 1861 року. У гімназії він почав писати вірші й укладати до них музику. Потім був священником у буковинських селах, де вивчав фольклор і побут їхніх мешканців.

Літературна діяльність Сидіра Воробкевича розпочалася 1863 року, коли в збірнику „Галичанин” було надруковано його п’ять перших віршів під загальною назвою „Думки з Буковини”. 1877 року він видав перший буковинський альманах „Руська хата”.

Помер Сидір Воробкевич 19 вересня 1903 року в Чернівцях.

(бт)

джерела:

www.ukrlib.com.ua; Енциклопедія Сучасної України

[світлини: пам’ятник о. С. Воробкевичу в парку напроти Чернівецького Університету; будинки Університету, Чернівці]