Вони появилися в нашому містечку не тому, що воно напрочуд привабливе чи дуже відоме у світі. Ні, їх сюди, до Гурова Ілавецького, біженці з України, у значній більшості жінки з дітьми, приїхали захищаючись перед воєнною хуртовиною викликаною квазісусідом зі столицею в Москві.

Місцева громада, як тільки може, допомагає потерпілим від лиха. Помагають установи, але також й індивідуальні особи. З власної ініціативи, ангажуючи інших небайдужих осіб, з біженцями працює в нас п. Мирослав Мицьо, колишній вчитель і директор. Він же вирішив, що потрібно нашим підопічним допомогти якомога найкраще пізнавати польську мову, історію й культуру. Отже, реалізуючи задумане, у співпраці з Комплексом Шкіл з Українською Мовою Навчання, ведуться у шкільних приміщеннях регулярні уроки мови та щоденного спілкування для всіх охочих.

Проте важливі не лише уроки самої мови. Заангажовані волонтери своїм семінаристам пропонують також уроки історії (зі зверненням окремої уваги на українсько-польські відносини) та відвідини цікавих місць, важливих також для світової історії.

У четвер 5 травня група, яка несподівано збільшилася до 40 осіб (приєдналися ше охочі з власними авто), побувала в замку вармінських єпископів у Лідзбарку Вармінському.

Виїзний урок історії не міг би відбутися, як би не спонсорська підтримка Комплексу Шкіл з Українською Мовою Навчання (автобус) та Музею Замок в Лідзбарку Вармінському (безкоштовний вхід).

бт

Categories: Parafie