Храмовий празник відзначила торунська парафія блаженного о. Івана Зятика ЧНІ у неділю 15 травня 2022 р. Божественну Літургію очолив Владика Аркадій Трохановський, а співслужили адміністратор парафії о. д-р Дмитро Лешко, римо-католицький священник з чину Отців Францисканців, о. Марцін Йозуе Місяк та  о. диякон Богдан П’єтночка.

На початку літургії відбулося молитовне введення у храм дітей, які під час богослужіння вперше приступили до Святого Причастя. Це була одна з урочистих подій парафіяльного свята, тому що після введення відбулося ще поставлення у чин свіченосця й читця, а прийняв його парафіянин Севастіян Левандовський.

Служба Божа, на якій зібралося чимало вірян, наповнила молитовним духом серця всіх присутніх. У Слові Божому Владика, нав’язав до Неділі Розслабленого. Пригадав, як сьогодні нам потрібно дбати про хворих, як не можна залишити їх без допомоги. Подякував усім хто, надає опіку, як фізичну так і духовну, кожному хто страждав: „Сьогоднішня неділя пригадує нам, щоби ми з усіма справами приходили до Ісуса Христа. Він є тим, який нас вислухає, але також через Тайну Покаянна, Тайну Євхаристії та Єлеопомазання зціляє нас духовно. Тому радіємо, що сьогодні в парафії діти приступили до Першого Святого Причастя. Христос запрошує нас йти дорогю віри, а на тій дорозі любити ближнього, як це чинив блаженний Іван Зятик. Також ділитися надією, тобто Його проповідувати. Проповідувати Ісуса можемо в різний спосіб. Це служба супроти ближнього, кожного, хто хворіє, хто потребує допомоги. Зуміймо бути біля тих, хто терпить, бо і ми можемо колись потребувати допомоги другої особи. Схиляймося, як цей Добрий Самарянин, щоби і ми мали допомогу, коли прийде такий час. Вміймо це чинити в спосіб матеріяльний, але також і духовно послужити молитвою.”

Служба Божа завершилася врученням грамот членам новопокликаної парафіяльної ради. Втішає нас факт, що у раді хочуть працювати молоді особи, які напевно допоможуть у розвитку нашої спільноти.

На закінчення Божественної Літургії Владика Аркадій подякував пароху о. Дмитрові за зорганізування парафіяльного свята та привітав усіх многолітствієм. Діти отримали пам’ятки-сувеніри з нагоди Першого Святого Причастя, а Севастіян Левандовський ікону Матері Божої Милосердя Двері на пам’ять поставлення його читцем та свічконосцем.

Після спільної світлини у храмі громада зорганізувала ще зустріч зі своїм єпископом в парафіяльних приміщеннях храму, з якого користає нащодень і в празники.

Греко-католицькі богослужіння парафії блаженного о. Івана Зятика ЧНІ в Торуні відбуваються в храмі парафії св. Максиміліяна Марії Кольбе щонеділі, в долішній каплиці. Початок літургії в год. 10°°.

(Redakcja, www.cerkiew.eu)

Фото: Ігор Кравчик