У день 18 травня маємо в церковному календарі день пам’яті мучениці Ірини (Пенелопи), ранньо-християнської святої діви, мучениці.

Ірина Македонська була охрещеною учнем ап. Павла. Вона жила на зламі І і ІІ століть у македонському місті Мігдонія в сім’ї місцевих аристократів-язичників (була дочкою правителя Лікінія). Її вчителем був християнин Апеліян. Одного разу до дівчини через відчинене вікно прилетіли голуб з гілкою маслини (Апеліян це пояснив своїй учениці як знак смирення і Божої благодаті), орел з вінком (це символ небесного вінця) та орел зі змією (майбутні підступи диявола).

Апеліян охрестив Пенелопу, назвавши її Іриною. Дівчина стала прихиляти до християнства і своїх батьків. Батько противився цьому і кинув дочку під ноги коням. Однак один з коней повернувся і став топтати батька Ірини, сильно його поранивши. Ірина молитвами зцілила батька і він разом зі свідками цієї події стали християнами.

Після того мучити Ірину взявся правитель міста Седекій. Він наказав кинути її до рову з отруйними зміями та скорпіонами. Коли Ірина вийшла з ями неушкодженою, Седекій наказав розпиляти святу Ірину. Це ніяк не вдавалося, а коли тіло Ірини почало вкриватися кров’ю, раптово здійнялася така буря, що свідки події повірили в Христа і скинули язичницького правителя.

Свята Ірина померла в печері, в яку передчасно увійшла, відчувши наближення смерті. День пам’яті святої – 18 травня.

(Ред.)