3 червня християни східного обряду відзначають День святих рівноапостольних імператора Костянтина і його матері цариці Олени. У цей день святкують також іменини Костянтин і Оленa.

Імператор Костянтин відомий був сином цезаря Констанція Хлора (305-306), який правив країнами Галлією і Британією.

Цариця Олена, мати Костянтина, була християнкою. Сина виховувала в повазі до християнства, а його батько не переслідував християн. Після смерті батька в 306 році Костянтин був проголошений правителем Галлії та Британії. Одним з перших указів його був дозвіл на вільне сповідання християнства.

Ярий язичник Максиміан Галерій на Сході і тиран Максентій на Заході ненавиділи імператора Костянтина і хотіли скинути його і вбити, але Костянтин під час воєн розбив всіх супротивників. Ставши єдиним правителем Західної Римської імперії Константин в 313 році видав Міланський едикт про віротерпимість.

Відмовившися від язичництва, імператор переніс столицю імперії до Візантії. Костянтин вважав, що об’єднати імперію може тільки християнство. Тому він хотів знайти християнську реліквію – Животворящий хрест, на якому був розп’ятий Ісус Христос. На прохання сина Олена відправилася в Єрусалим на пошуки хреста разом з патріархом Макарієм, і вони увінчалися успіхом. Частину хреста Олена залишила патріарху, а частину – взяла з собою і повернулася до Візантії. Тут вона померла в 327 році.

Згідно з указом Костянтина над печерою Гробу Господнього був побудований великий храм.