5 червня 2022 р. сповнилося 90 років від народження Стефана Чебеняка, уродженця Улюча, доктора педагогічних наук, працівника ольштинського Центру підготовки педагогічних кадрів й освітніх досліджень, активного місцевого церковного та громадського діяча.

Цього ж дня ольштинська спільнота відзначила ювілей пана Стефана Чебеняка урочистою Божественною Літургією очоленою Владикою Аркадієм Трохановським, теплими словами привітань та дзвінким «Многая Літа».

Сім’я Чебеняків, яка мешкала в селі Улюч (сьогодні Сяноцького повіту) опинилася на Ольштинщині після насильного переселення в рамках акції «Вісла». Стефан спочатку навчався у професійному ліцеї в Квіздині. Закінчивши, після ліцею, педагогічні курси, став працювати у школі в Дзєжґоні. Тут зустрічався з о. Василем Гриником, познайомився з о. Євстахієм Хархалісом. Активно включився в організування греко-католицького душпастирства в місті.

Працюючи в Ольштині, д-р Ст. Чебеняк став відомий в середовищі, як активний діяч на громадській ниві. У 1970-их рр. заангажувався в зорганізування греко-католицької парафії в столиці Вармії та Мазур. Парафія Покрови Пресвятої Богородиці в Ольштині стала вести своє післанництво від 1979 р. Коли в парафії душпастирські обов’язки обняв о. Ярослав Москалик, д-р Стефан Чебеняк, як голова церковної ради, разом з отцем почали клопотання про площу під будівництво храму. Воно закінчилися успіхом і 1997 р. почалося будівництво храму, яке завершилося його освячення Владикою Іваном Мартиняком у 2000 році.

Слово Владики Аркадія Трохановського на Божественній Літургії в Ольштині з нагоди 90-тих уродини пана Стефана Чебеняка

Дорогі у Христі!

Сьогодні в нашій парафії вдзначаємо 90-ті роковини від дня народження пана д-р інж. Стефана Чебеняка. Це причина, щоб подякувати Господу Богу за дар життя, за благословенний час життя, за життя, яке переповнене різними подіями, досягненнями, творчими думками та їх реальним здійсненням.

Пан Стефан Чебеняк народився в славному українському селі Улюч в 1932 році. Вже на поселенні закінчив середню школу, потім вищі студії та, нарешті, захистив докторську працю.

В його житі це був також час змагань, щоби допомагати відкривати наші душпастирськи осередки: м. ін. Дєжгонь, а особливо Ольштин. Зустрічі зі священниками, з б.п. о. митратом Степаном Дзюбиною, Отцями Василіянами: о. П. Кушкою, о. Й. Романиком, Владикою В. Медвітом принесли свої наслідки. За своє зусилля отримав медаль та грамоту від Отців Василіян.

Новим етапом в житті пана Стефана була співпрація з о. проф. Ярославом Москаликом. Вони заангажувалися в діло будови власного храми і сьогодні ми маємо свою церкву. Будову продовжували о. Станіслав Тарапацький та о. Іван Галушка. Парафіяльна церква стала собором.

Як сказав, а властиво як написав в спогаді про себе пан Стефан: церква-собор прийшла зі Стефаном Чебеняком з Джежгоня. Там він був вчителем, коли в 1956 р. відвідував його о. митрат Василій Гриник, і який зобов’язав його зробити все можливе, щоб у Дзєжґоню правилася наша Божественна Літургія!

Сьогодні вітаємо пана Стефана з днем народження. Дякуємо Богові за ваше життя, за вашу опіку в українських справах, за дбайливість, щоби були місця, де можна служити нашу літургію, а тим самим берегти нашу духовну, літургійну та національну спадщину. Нехай Господь Бог надалі Вам благословить та дозволяє тішитися успіхами та храмом, який став Собором Ольштинсько-Ґданської Єпархії.

А Вас, Пане Стефане нагороджую грамотою та медаллю блаженного Владики Йосафата Коциловського за вірність УГКЦ, особливу дбайливість та збереження УГКЦ в Польщі.                                                           

Амінь, Слава Ісусу Христу.

† Владика Аркадій Трохановський

Categories: Katedra