Неділя 19 червня 2022 р. для греко-католицької парафії під покровом Пресвятої Тройці в Бранєві стала винятковим святом. Саме цього дня відзначила вона ювілей 30-ліття свого існування та 75–ліття акції «Вісла».

Богослужіння очолив Владика Аркадій Трохановський у співслужінні отців: пароха Бранєва о. Петра Гудки, о. Романа Стороняка – пароха Моронга та Орнети, о. Артура Маслея – пароха П’єнєнжна та о. диякона Богдана П’єтночки.

На урочисту літургію прибули гості – віцемаршалок Вармінсько-Мазурського Воєводства Мирон Сич, староста повіту Бранєво п. Кароль Мотика, директор Комплексу Шкіл з українською мовою навчання з Гурова Ілавецького п. Ольга Сич, заступник Голови Міської Ради в Браневі Богдан Ярмола, а також бувший староста повіту Бранєво Леслав Дзіонд з дружиною,.

На початку Божественної Літургії усіх прибулих привітав парох о. Петро Гудко, який нагадав історію парафії та отців, які тут служили. Зокрема пригадав постать Владики Юліяна Ґбура СВД, засновника парафії та о. Артура Маслея, який продовжував після Владики душпастирську працю в Бранєві.

У проповіді Владика Аркадій нав’язав до Неділі Всіх Святих. «Сьогодні потрібно перейнятися святістю, щоби свідоцтво християн промовляло до інших. Церква пригадує про святих, щоби вони показували нам дорогу до Бога. Вони показають, що святість не з Космосу, але доторкає нас тут на землі, доторкає нас щодня. Святі повинні займати важливе місце в нашому молитовному житті. Можна назвати їх помічниками від різних тяжких дій, коли ми потребуємо помочі. Маємо багато святих і кожен з них має якусь свою ділянку, в якій може нам допомогти, може заступатися за нас перед Господом Богом і просити того, з чим ми приходимо до Нього. Ось, що говорить Катехизм: «Святий, це учень Ісуса Христа, якого життя було переповнене вірністю Ісусові». Так коротко, а одночасно як же змістовно».

У папському Документі про святість читаємо: «Святий це не той, що не згрішив, але той, який упав, піднісся і вміє не відкинути Господа Бога. Не проклинає Його, не бинтується, але життєві удари приймає, як дорогу до Бога, до спасіння. Не йдеться за одне діло, тут рахується ціле життя, яке наповнене бажання зустрічі з Богом. Це життя, в яке людина постійно Бога запрошує і не зневірюється».Святий, це той, хто дозволив Богові діяти у собі, хто з’єднався з Богом. Прямуймо до святості, до якої заохочує нас Ісус Христос. Це не примус, а запрошення, щоби у своє життя запросити Господа Бога.Святість призначена не тільки для священників, монахинь і монахів. Кожен запрошений, щоби прямувати до життя згідно Євангелія.

Ще Владика Аркадій наголосив на потребу зберігання рідної мови, культури і традиції та свідомого будування і відповідальності за парафіяльну  спільноту. Владика подякував усім парафіянам за їх труд і заангажування у парафіяльне життя, за тих 30 років, але і також за 75 років від виселення, за плекання любові до свого, що українське. Подякував також присутнім отцям та о. пароху Петру Гудкові за  невтомну працю протягом 20 літ служіння в парафії.

На закінчення Літургії Владика Аркадій нагородив почесною грамотою пана Івана (Зенона) Ковалика, який віддано виповнює служіння паламаря у парафії. Божественну Літургію заспівали хористи з греко-католицької парафії св. Архангела Михаїла з П’єнєнжна.

У святкуваннях взяли участь запрошені отці, гості з України та парафіяни із сусідських парафій. Після Божественної Літургії відбулася святкова трапеза для всіх прибулих гостей.  Була у цьому часі також нагода послухати українських пісень у виконанні молоді з П’єнєнжна.

Ред. cerkiew.eu

Фото: Парафія