Після 24 лютого 2022 р. до Польщі приїхало дуже багато громадян України. Агресивний наступ Росії в Україну спричинив, що багато людей змушених було шукати за кордоном допомоги для своїх рідних. Одним з міст, які прийняли багато біженців, є Ольштин. Тут при греко-католицькій парафії закладено Центр гуманітарно-інфорамційної допомоги. У ньому волонтери надають безкоштовну допомогу вже чотири місяці.

Окрім гуманітарної, необхідно також надавати й формаційно-просвітницьку допомогу. Цей великий та важливий обов’язок взяла на себе, між інщими, сестра Оксана Ващур зі Згромадження Сестер Служебниць НДМ з Ольштина. Коли парафіяльний зал був зайнятий, сестра заопікувалася групою молодих матерів з дітьми, які прибули з різних куточків України. Від половини березня сестра Оксана організувала екскурсії, прощі, кіно чи також печення пасок на Великодні Свята й зайнялася закінченням навчального року. Група взяла участь у Фестивалі українських дитячих ансамблів в Ельблонзі, діти відвідали планетарій, музей в Ольштинку, дитячий майданчик – «Варміоландю» та Університет в Ольштині. Це були нагоди до зустрічей та відвідин цікавих місць. Сестра Оксана запрошувала також до спільної молитви, до участі в Божественній Літургії кожної неділі о 13:00 год. в нашому ольштинскому соборі.

Сьогодні чимало з цих осіб, задіяних сестрою, або повернули в Україну, або виїхали на захід Європи. Учасники спільних виїздів залишили подячний лист, в якому ось так написали: „Дуже хочемо подякувати Високопреосвященному Владиці Аркадію і вірним катедральної парафії Покрову Пресвятої Богородиці в Ольштині за фінансову підтримку, сестрі Оксані за організування виїздів, за гостинність і привітність, за доброту і участь, за співчуття і за бажання допомогти. А головне, за те, що ви ЛЮДИ! Справді люди з великої літери. В такий складний час для нас Ви намагєтесь зробити все, щоб ми відчували себе в безпеці, щоб ми мали змогу відволіктися від жахливих думок і страшних новин з нашої рідної землі. Кожна поїздка для нас, це можливість забутися хоча б на мить про жахіття, які відбуваються вдома на Україні. Дякуємо за безмежну підтримку в усьому з першого дня війни. Безмежно дякуємо за все! Всім всього найкращого. Мирного неба. Підписано: група сестри Оксани Ващур СНДМ.”

Фото: Сестра Оксана СНДМ,

Редакція: cerkiew.eu