У суботу 25 червня 2022 р. відбулася проща духовенства та мирян, яку організувала наша Вроцлавсько-Кошалінська Єпархія до ікони Матері Божої, що знаходиться в санктуарії в Ченстохові.

Прощі греко-католиків до Ченстохови мають свою давню історію. Перші наші прочани прибули тут в половині 1970-тих років минулого століття. У 1988 р. українські греко-католики відзначали у цьому місці ювілей 1000-ліття Хрещення Київської Русі-України. Також у цьому місці в 1989 р. відбулася перша після війни єпископська хіротонія. Єпископом для греко-католиків став о. митрат Іван Мартиняк.

Прощі відновлено після 2014 р., коли до Польщі прибуло чимало людей з України. За організацію прощ відповідає о. Володимир Шуба – парох греко-католицької парафії в Ченстохові.

У п’ятницю 24 липня перед іконою Матері Божої з прочанами молилися Владика Володимир Ющак ЧСВВ – єпарх Вроцлавсько-Кошалінський та Владика Аркадій Трохановський – єпарх Ольштинсько-Ґданський. Був також латинський Митрополит Ченстохови Архиєпископ Мєчислав Депо. У молитві, яку очолив Владика Володимир, ми звернулися з прохальним словом про заступництво Пресвятої Богородиці за український народ, за припинення війни, за мир для України. Натомість, в неділю, у палиці була відслужена Божественна Літургія, яку очолив Владика Володимир у співслужінні з Владикою Аркадієм та священниками Катовицького та Познанського деканатів. У проповіді Владика Аркадій зокрема відзначив на важливості й значенні прощ у складному часі війни, щоби ми духа не гасити, а наслідувати Богородицю у терпеливій та вірній молитві. Потрібно також вірного слухання Божого Слова, яке вчить нас покинути гріх, ненависть, а віддати себе любові ближнього і служінню для добра усіх людей.

Після обіду, в каплиці св. Івана Павла ІІ було відправлено Молебень до Пресвятої Богородиці, який очолив Владика Аркадій, а зі словом подяки звернувся до всіх Владика Володимир ЧСВВ та запросив, щоби також ще численніше брати участь у прощах.  

Редакція: cerkiew.eu