У неділю 10 липня 2022 р., четвертого дня Синоду Єпископів УГКЦ, наші владики відвідали вибрані парафії Перемисько-Варшавської Архиєпархії. Це уже наша традиція, щоби під час засідань Синоду відвідувати місцеві парафії. На цей раз аж 16 парафій мало честь привітати єпископів Синоду УГКЦ.

Греко-католицьку парафію в Криниці, в неділю 10 липня відвідали владики: Архиєпископ-емерит Ігор Ісіченко з Харкова, Владика єпархії Верховних Апостолів Св. Петра і Павла з Мельбурн (Австралія) та єпарх Ольштинсько-Ґданський, Владика Аркадій Трохановський, який очолив Божественну Літургію у храмі. У цей день парафія відзначала храмовий празник Верховних Апостолів св. Петра та Павла. У літургії співслужили: о. Євген Гавришн з Бучацької Єпархії, о. Тарас Жеплинський з Патріяршої Курії, з Департаменту Інформації УГКЦ та о. Мирон Михайлишин. Парох місцевої громади, о. митрат Іван Піпка, послужив у Тайні Покаяння.

У проповіді Владика Аркадій сказав зокрема: «Кожна людина потребує святості у своєму житті, але як нам сьогодні розуміти слово СВЯТІСТЬ? Чого очікувати від людини? Чи це надзвичайна людина і морально досконала? Найпростіше, можемо сказати, вона взята з-поміж нас, тобто, вона подібна до нас, а одночасно, треба на цьому наголосити, вона дуже виняткова. На чому полягає ця винятковість? Вони також змагалися з сумнівами, неодноразово це були великі грішники, які перейшли дорогу навернення і стали ревними християнами. Можемо сказати, що вони йшли за кимось, кого інші не бачили.

Пригадав також двох Верховних Апостолів Петра і Павла, яких життя було зовсім протилежне до себе, але об’єднала їх слабість, їх незрозуміння найперше для Божої науки та, вкінці, перемога і глибока віра в Бога. Кожен на землі має до виконання завдання призначене Господом Богом. Виконуймо цю нашу працю добре, а тоді засвідчимо про нашу вірність, чесність, засвідчимо про це, що хочемо добра наших ближніх, а не тільки свого. Нехай Верховні Апостоли  будуть для нас зразком, щоб у житті ми вміли йти за Божим голосом і бажали почути цей голос і жили даним словом нащодень».

На закінчення Божественної Літургії достойних гостей привітали наймолодші парафіяни та представники парафії, а до вірян ще звернувся архиєпископ Владика Ігор Ісіченко з Харкова, який подякував за свідоцтво віри, яким греко-католики з Лемківщини діляться з біженцями з України. Подякував за вірність Богові й традицію предків, яка тут прийшла з Галичини. З празником привітав також місцеву спільноту Владика Миколай Бичок з Єпархії Верховних Апостолів Петра і Павла з Мельбурн. У цей же день Владика Миколай у Криниці духовно єднався із своїми вірянами з Австралії.

Після літургії відбулося мирування та благословення усіх прибулих до храму. Належить ще відзначити, що літургію співав парафіяльний хор – «Благовіст», який з кожним роком підносить свій мистецький рівень. З нагоди празника прозвучало для усіх згаданих многолітствіє. У другій частині даного Кермешу (так називають празник на Лемківщині) присутні зустрілися ще на урочистому обіді для всіх парафіян та гостей.

редакція: cerkiew.eu

фото: Т. Жеплинський