Дня 2 серпня Східні Церкви відзначають пам’ять пророка Іллі. Родом він був із Палестини, жив у ІХ столітті до Різдва Христового. Ім’я Ілля означає «міць Господня». Він був поборником істинної віри і благочестя.

За переказами, коли майбутній пророк тільки народився, його батько побачив видіння. У його видінні достойні мужі вітали дитину, пеленали його вогнем та годували полум’ям. Коли ж Ілля став дорослим, він присвятив своє життя служінню Богові. Вважається, що за свою віддану службу на славу Бога Ілля був живим узятий на небо у вогняній колісниці, після чого його стали називати не інакше, як громовержець.

В українців це свято завжди було вельми шановане й пов’язане з польвими роботами. Традиційно з Іллею закінчувалися жнива. Наші предки в цей день ставили перший сніп у сінях в першому куті. Українці вірили, що це допомагає зібрати хороший урожай. В День Іллі випікали урочистий хліб із першого врожаю, який розрізали і роздавали у суворому порядку від старшого до наймолодшого члена сім’ї. Також було прийнято спати на матраці, набитому соломою, це начебто приносило щастя. На Іллю не можна було працювати в полі.

Від цього дня встановлюється помірне тепло, світловий день скорочується, а ніч стає довшою. Прислів’я свідчать: «Жнива кінчаються – осінь починається» або «У цей день до обіду літо, а по обіді – осінь». Після Іллі дітям не дозволялося купатися у водоймах, оскільки ночі ставали прохолодними й вода помітно вистигала.

Від Іллі починаються горобині ночі та характерний для серпня активний зорепад. У цей день прийнято роздавати їжу бідним та безпритульним. До пророка Іллі моляться про зцілення, відновлення миру і гармонії в родині, захист від ворогів, гарний урожай, а для незаміжніх дівчат – про хорошого чоловіка.

Джерело: Бібліотека Харківського Національного

Технічного Університету Сільського Господарства імені Петра Василенка

*          *          *

Молитва про допомогу

„О, святий пророк Божий Ілля. Помолися за мене, раба Божого (ім’я), перед Господом Богом, щоб пробачив Він гріхи, які мною скоєні, і визволив мене від мук на землі та на суді страшному. Підношу молитву тобі та прошу про допомогу у справі всякій і в боротьбі з грішними спокусами. Допоможи знайти спокій, і захисти мене від зла і недоброзичливців. Поклоняюся я тобі та Царю Небесному, сподіваюся на допомогу твою. Амінь”.