Всечеснішим Отцям,

Високопреподобним у Христі Братам і Сестрам, Монахам і Монахиням,

Вірним Ольштинсько-Ґданської Єпархії

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі Брати і Сестри!

Сьогодні, цим листом звертаюся до всіх, хто врочисто починає новий навчальний рік, до всіх учнів, дітей та молоді, їхніх батьків, вчителів, опікунів та катехитів, на яких спочиває поважний обов`язок навчання та виховання молодого покоління. Для наймолодших дітей, які вперше появилися в порогах шкіл, це зовсім новий етап життя. Натомість, для учнів останніх класів середніх шкіл, це час завершення науки на даному етапі та час на нові рішення. Щастям, новий навчальний рік починаємо традицийно, як це було до пандемії. Цей день є днем великої радості для всіх нас.

Поруч дітей з наших родин, новий навчальний рік починають також діти громадян України, які з огляду на агресію росії на мирних жителів України, змушені будувати своє життя в Польщі. Вітаємо дітей та молодь з України, хоча це для всіх нас великий виклик. Найперше для самих дітей, які далеко від своєї давньої школи змушені починати навчання в нових умовах. Маю надію, що в нас вони матимуть змогу успішно продовжувати раніше здобуті знання та здобувати нові. Прошу всіх, щоби бути вікритими на потреби дітей та молоді з України. Нехай ніколи нам не забракне почуття любові та доброти супроти тих, хто цього найбільше потребує. Задбаймо про те, щоби діти наших співбратів з України добре себе почували в школах на території Польщі. Це правдивий іспит нашої віри та наслідок християнського виховання в школі Ісуса Христа, який є Дорогою, Правдою та Життям (Ів. 14, 6).

Коли починаємо новий навчальний рік, маємо свідомість, що це день повний емоцій, заодно, як і для вас – дорогі учні, ваших батьків, так і для кожної школи й усіх вчителів. Причина проста – це дуже важливий день, що несе з собою багато сподівань на майбутнє, а також багато в чому окреслює, яким буде це майбутнє. Кожен з учнів за час навчання отримує певну дозу знань. Це все має провадити до цього, щоб уміти ставити запитання, щоб постійно шукати того, що буде допомагало будувати добрі відносини поміж усіма людьми та народами світу. Будувати мир, справедливість та світ без воєн, які завжди є великим нещастям й траґедією людства.

Усім нам треба упродовж життя ставити запитання, так як ця молода людина з сьогоднішньої притчі з євангелія від Матея (Мт. 19,16-26). Все про що він питає – дуже важлие. Наше життя повинні ми так складати, щоби завжди ми бачили перспективу життя вічного і відносно цього не може бути сумнівів. Наука має провадити до цього, щоби ми якнайбільше пізнавали та поширювали наші знання. Поширювали також знання про Царство Боже, тому що це правління Бога у світі, а також у мені самому. Якщо править Господь Бог, тоді людина стає дійсно вільною, а на землі настає мир і злагода (Ансельм Ґрін, Слово зцілення. Молитва на ціле життя). Одночасно кожен вчитель має бути тим добрим провідником та бути добрим свідком своєї професії. Тільки в такій спосіб збудуємо авторитет вчителя.

Дорогі батьки та вчителі!

Навчання молодих людей, попередження про життєві небезпеки, підготування їх до мужності та витривалості також є джерелом втіхи і надії для вас, дорогі вчителі. Перед вами нові завдання, тому всім вам бажаю багато терпеливості та нових, творчих помислів. Бажаю вам, щоби ви стали авторитетами для своїх учнів у предметах, які вакладаєте. Бажаю вам високих успіхів. Бажаю вам, щоби ваше зусилля, навчання та виховання молодих людей знайшло зрозуміння так серед учнів, як і їхніх батьків.

У процесі виховання необхідно покласти тривалі підвалини. Це тому, що прийшло нам жити в дуже складному часі, а ще до цього кожного дня появляється у довкіллі багато шкідливих і небезпечних ідеологій, які чужі нашій християнській традиції. Тим паче повинні ми зробити все, щоби оберегти дітей та молодь перед тим, що далеке християнству. Для нас, як вірних Української Греко-Католицької Церкви, основою будуть завжди Божі Заповіді: 10 Божих Заповідей та 2 Заповіді Любові. Ці незмінні правди завжди допомагають правильно показати життєвий шлях. Необхідно також пам’ятати про вивчання Катехизму „Христос – наша Пасха”, чи Катехизму для молоді „Ми йдемо з Христом”. Задбаймо про те, щоби в цьому новому навчальному році не забракло молитви та нашої участі у щонедільній літургії в наших храмах. Будьмо відкриті на Боже Слово, тому що Ісус Христос вчора, сьогодні, завтра, цей самий на віки. Треба пам’ятати про ці принципи, щоби бути вірними Богові, Церкві та народові. Нашою ревністю ми також є свідками віри для наших співбратів з України.

Починаймо цей новий навчальний рік з почуттям великого заангажування. Будьмо відповідальними щодо наших обов`язків, учнівських та вчительських. Гадаю, що це все буде нам корисно, а батьки будуть горді зі своїх дітей, які успішно будуть навчатися.

На початок Нового Навчального Року для всіх вас, дорогі учні, вчителі та батьки випрошую світла Святого Духа, Божого благословення та опіки Пресвятої Богородиці.

Благословення Господнє на Вас!

† Владика Аркадій Трохановський

                                                           Єпарх Ольштинсько-Ґданський

Ольштин, 2022-09-01