21 вересня Церкви східного обряду відзначають празник Різдва Пресвятої Богородиці.

Це свято є першим ключовим празником нового літургійного року. Воно немовби відчиняє нам двері до історії спасіння людства через історію народження тої, яка стане Матір’ю Спасителя. “Різдво Твоє, Богородице Діво, радість звістило всій вселеній, з Тебе бо засяяло Сонце правди — Христос Бог наш, і, зруйнувавши клятву, Він дав благословення і, перемігши смерть, дарував нам життя вічне”, – читаємо у тропарі свята.

З “Протоєвангелія Якова” ми дізнаємося, що Пресвята Діва Марія народилася в невеликому Галілейському місті Назареті, яке було в юдеїв у зневазі (Євангеліє від Івана 1:46). Батьками Її були праведні Йоаким і Анна. Чоловік і жінка були бездітні, тому що свята Анна була неплідна. Досягши похилого віку, Йоаким і Анна не втрачали надії на милість Божу, твердо вірячи, що Богові все можливо, і Він може порятувати Анну від неплідності навіть у її старості. Святі  дали обітницю присвятити Богові для служіння в храмі дитя, що їм пошле Господь. Бездітність вважалася в єврейському народі покаранням Божим за гріхи, тому святі і праведні Йоаким і Анна терпіли несправедливі ганьблення від інших. В одне зі свят старець Йоаким приніс в Єрусалимський храм свою жертву в дарунок Богові, але первосвященик не прийняв її, назвавши Йоакима недостойним, через його бездітність.

Святий у глибокому горі пішов у пустелю і там зі сльозами молився Господу про дарування дитяти. Свята Анна, довідавшись, що відбулося в Єрусалимському храмі, гірко плакала, однак не нарікала на Господа, а молилася, закликаючи на свою родину милосердя Боже. Господь виповнив  їхнє прохання.

Кондак, глас 4

Йоаким і Анна з неслави бездітності, і Адам і Єва від тління смерті визволилися, Пречиста, у святім різдві Твоїм. Його святкують люди Твої, з провини гріховної визволившись, коли взивають до Тебе: «Неплідна народжує Богородицю і Матір Життя нашого».

(ред.)