Давній місійний хрест перед храмом Воздвиження Чесного Хреста в Гурові Ілавецькому простояв 34 роки. Був встановлений за пароха о. Юліяна Ґбура у 1986 р. на закінчення місій з нагоди 1000-ліття Хрещення Русі-України. За цей час хрест природньо потерпів і прийшла пора поміняти його на новий.

Виготовлений з відповідно підібраного дуба, новий хрест станув на місці давнього в суботу 24 вересня 2022 р. вже за пароха о. митрата Івана Лайкоша. Хрест виготовлений і прикрашений місцевими майстрами, встановлений на своєму місці завдяки зусиллю двох десяток парафіян та відповідної й зручної будівельної техніки. Громада новий хрест-пам’ятник встановила на спогад:

  • 75-ої річниці депортаційної операції «Вісла»; переселення українців на північні та західні землі Польщі у 1947 р.;
  • 65-ої річниці першої Божественної Літургії, яку в день празника Благовіщенння 7. 04. 1957 р. відслужив о. Іван Булат у римо-католицькому костелі в Гурові Ілавецькому (з того дня почалося греко-католицьке душпастирство в місті);
  • 40-ої річниці першої Божественної Літургії відслуженої 6. 06. 1982 р. в протестантському костелі, який був адаптований для потреб східної літургії і з того часу став храмом місцевих греко-католиків.

(бт)

Categories: Parafie