Протягом двох днів, 21 і 22 жовтня, українські школи в Бартошицях і Гурові Ілавецькому були господарями Українського освітнього конгресу, в якому взяли участь наші освітяни з цілої Польщі, а також делегація працівників освіти й педагогічних видавництв з Києва.

Поміж достойними гостями Конгресу, зорганізованого в 70-ту річницю відновлення навчання української мови в Польщі, були міх іншими: Ольштинсько-Ґданський Владика УГКЦ Аркадій Трохановський, віце-маршалок Ольштинського воєвідства Мирон Сич, Голова ОУП Мирослав Скірка.

Учасники Конгресу мали нагоду, наприклад, ознайомитися з питанням історичного контексту навчання української мови в Польщі після 1947 р. (проф. Роман Дрозд), пізнати актуальний стан навчання української мови в Польщі (Марко Сирник), послухаи лекції на тему ролі батьків у формуванні почуття ідентичності в дітей, ознайомитися з розвитком сучасної української літератури.

Сесії Конгресу перепліталися розмовами, висновками із навчального процесу, досвідом окремих вчителів в окреслених середовищах і способами праці, щоби мати найкращі досягнення в дидактичному процесі.

Для вчительських колективів шкіл і в Бартошицях, і в Гурові Ілавецькому Конгрес був також нагодою, щоби запрезентувати гостям художні надбання працюючих в школах вокальних та танцювальних колективів.

Iніціятором і організатором Конгресу була Фундація Просвіта, яку очолює Марко Сирник і Христина  Сирник, Szkoła Podstawowa nr 8 im. Łesi Ukrainki z Ukraińskim Językiem Nauczania w Bartoszycach.

Wydarzenie dofinansowano ze środków MSWiA.

(бт)