Протягом двох днів, 21 і 22 жовтня, українські школи в Бартошицях і Гурові Ілавецькому були господарями Українського освітнього конгресу, в якому взяли участь наші освітяни з цілої Польщі, а також делегація працівників освіти й педагогічних видавництв з Києва.

Iніціятором і організатором Конгресу була Фундація Просвіта, яку очолює Марко Сирник і Христина  Сирник, Szkoła Podstawowa nr 8 im. Łesi Ukrainki z Ukraińskim Językiem Nauczania w Bartoszycach. Wydarzenie dofinansowano ze środków MSWiA.

До учасників звернувся Владика Аркадій, Єпарх Ольштинсько-Ґданський:

Шановна Пані Директор Початкової Школи нр 8 імені Лесі Українки в Бартошицях,

Шановна Пані Директор Комплексу Шкіл з Українською Мовою Навчання в Гурові Ілавецькому,

Шановні організатори українського освітнього Конгресу,

Шановні гості, 

Шановні пані та панове!

Найперше щиро дякую за запрошення мене до участі у цьому важливому заході, Конгресі освітян, зорганізованому з нагоди 70-тих роковин відновлення навчання української мови в Польщі.

Для всіх нас плекання рідної мови, особливе ставлення до неї, це засіб зберігання української нації. Це великий прояв любові до батьківщини. Якщо любов, це одна з християнських чеснот, тоді для кожного, хто вважає себе християнином, це причина, щоби брати відповідальність за сьогодення та майбутнє українського народу. Тими першими, хто повинен показати любов до рідної мови, є вчителі, зокрема ті, що навчають української мови, так само, як і батьки, що виховують своїх дітей в сім’ях.

Минає 75 років від злочинноїі акції „Вісла”, метою якої було остаточне вирішення українського питання в Польщі. На щастя, це не вдалося. Сьогодні ми маємо українські школи, пункти начання української мови, українську літературу, журналістику та знаментих українських вчителів. Факт, що Конгрес відбувається в українських школах, засвідчує, як важлива роль вчителя, української освіти, як важливо цим питанням займатися послідовно та шукати нових засобів, щоби якнайкраще навчати рідної мови.

Цього не могло би бути без лідерів, відданих українській справі людей, без ревних патріотів України. Їм та всім Вам, дорогі учаснки Конгесу, вчителі та працівники освіти, належиться особлива подяка, пошана, добре слово вдячності. Надалі будьте зразком для майбутніх поколінь вчителів!

Нехай цей Конгес надихає до творчої праці у Вашій професії, в чому бажаю багато витривалості та терпеливості,  почуття, що цією місією надалі виконуєте просвітницькі завдання, так для української меншини в Польщі, як і для громадян України, яких з огляду на аґресію росії в Україну, чимало тепер перебуває на території Польщі.

Сьогодні вітаю усіх делегатів українського освітнього Конгресу, бажаю творчих розмов, плідного обміну думками, практичних висновків, які можна буде незабаром зреалізувати. Бажаю мудрого часу, тому що треба також зробити критичний огляд, який не може припинити праці, але повинен стати джерелом нових ідей на майбутнє.

Завершуючи привітання, дякую усім Вам за Вашу віддану працю-місію та бажаю вдалого проведення Конгресу і розумних рішень, які стануть вказівниками на краще майбутнє нашої освіти в Польщі, основаної на найкращих сучасних зразках.

З пошаною

Аркадій Трохановський

Владика Ольштигсько-Ґданський

slowo_kongres

Своє вітальне слово надіслав також Владика Євген Попович, Архиєпископ і Митрополит Перемисько-Варшавський.

Lyst-Szkola-Bartoszyci-Kongres-21-22.10.2022-1