Усі дорогі брати та сестри,

Христос Раждається!

Словами – Христос Раждається, отже,  словами надії, вітаю всіх Вас з нагоди Різдва Господа нашого Ісуса Христа.

Таїнство Воплочення Сина Божого запрошує нас ще раз зупинитися перед іконою Різдва Господа нашого Ісуса Христа. Бог приходить, тому що хоче бути з нами. Історія наново повторюється.

Коли Господь Бог вирішив послати свого Сина, ситуація у світі аж ніяк не була ідеальною. І це навіть було причиною того, що Отець послав Ісуса, щоби оновити  наше життя, страждання й надії.

Сьогодні ситуація дуже подібна: невизначеність завтрашнього дня, заворушення у світі, збройна повномасштабна агресія росії проти України, війна в Україні та всілякі інші кризи. Бог входить у сучасний світ наново. Він хоче бути з нами. Він приходить, щоби оновити все творіння і привести втрачене людство в Царство Небесне.

Стоячи перед іконою Різдва Господа нашого Ісуса Христа, приносимо з собою багаж цілого року, всіх негараздів нашої праці і служіння; наші думки сповнені болю і страху, але ми також дякуємо за все, що ми отримали. Дякуємо за новий досвід, який навчив нас переживати нашу людяність наново, навчив розуміти нашу віру як передавати надію, й як беззастережно любити.

Народження Ісуса – це новина, яке дозволяє нам народитися наново, знайти в Ньому істинну силу протистояти кожному випробуваннюю. Народження Ісуса Христа викликає подив, тому що сам Гоподь Бог стає тілом, беззахисною дитиною, народженою від діви Марії.

Щоби прийняти Сина Божого, ми повинні відкрити Йому свої серця з великим  смиренням, подібно до трьох Царів, які, хоч і мали всі знання, упокорилися перед Ісусом, впали на коліна.

Нехай радість Різдва зміцнить Вашу віру, зміцнить відносини з Богом, навчить передавати надію і розпалювати любов. Нехай Він дасть мир всім людям, принесе відчуття безпеки. Нехай новонароджений Христос дарує свої ласки і нехай його слово буде світлом на шляхах повсякденного життя. 

З нагоди Різдва Христового бажаю всім Вам надії на прихід Господа нашого Ісуса Христа у світ. Нехай він захоплює нас своїм народженням, покаже нам красу життя, яка є великим даром, навчить поважати її. Нехай він відновить в нас покликання до повноти людства, яке буде відкрите Божому посланню любові до Бога і до інших, з якими ми завжди формуємо спільноту.

Нехай Він принесе мир в серця людей, наповнить усіх радістю, надією і вірою в безмежну Божу любов і доброту.

Усім Вам, вірянам Ольштинсько-Ґданської Єпархії, цілий нашій Церкві в Польщі та в Україні і по цілому світу, а також нашим співбратам православним, які святкують Різдво Христове, бажаю багато здоров’я та Божого благословення у Новому 2023 році.

† Аркадій Трохановський,

Владика Ольштинсько-Ґданський