Різдвяний час, який природно асоціюється всім нам з колядками, Святою Вечерєю та прекрасними богослужіннями, є для багатьох імовірно улюбленим періодом у році.

Кожного року і ми, як члени чоловічого хору Журавлі, колядували по церквах у Польщі та Україні несучи слухачам добру новину про народження Христа та одночасно підтримуючи багатство української культурної спадщини.

На жаль, через пандемію коронавіруса, були ми змушені припинити різдвяне колядування на довгі два роки.

Врешті, у суботній вечір 21 січня 2023 р. в ельблонзькому греко-католицькому храмі Різдва св. Івана Хрестителя ми заспівали колядки та щедрівки. У цей складний час, коли Україна вже майже рік бореться з московським варварським вторгненням, зміст різдвяних колядок набирає нового змісту. Саме тому наші концерти, як в Ельблонзі та Ольштині, ми почали від гимну З Нами Бог, який так добре всі знаємо з Великого Повечір’я. Хотіли в це й спосіб засвідчити що Бог не залишає України в час війни з агресором, а також пригадати слухачам, що у давніх віках лицарі йшли до бою з цим гимном на устах.

Під час наших концертів відзначили ми також День Соборності України, який припадав саме в неділю 22 січня. Тому заспівали ми також декілька маршів, а концерти закінчили гимном Ой у Лузі та Державним Гимном України.

Як члени хору, зокрема дякуємо за чудову організацію концертів парафіям в Ельблонзі та Ольштині й Об’єднанню Українців у Польщі.

Дякуємо за теплу, родинну атмосферу, яку Ви утворювали протягом цих двох незабутніх днів. Дякуємо теж всім глядачам, що приходили на концерти та утворювали неповторну, рідну різдвяну атмосферу.

Для мене цьогорічні січневі концерти були зокрема особливими. Коли Журавлі останнім разом концертували у моєму рідному Ельблонзі в 2006 році, я був тоді учнем 3 класу початкової школи та слухав концерту на публіці разом з моїми батьками. Мене завжди потрясали пісні, які виконував хор. Я слухав вдома компакт-дисків хору та, думаю, природнім було приєднання до хору вже коли я був студентом.

Завдяки Журавлям я реально віднайшов  своє місце в громаді.

Михайло Притула

foto: Z. Piszczako, I. Hubacz