Починаючи з 1960-тих років ХХ століття, кожного року у травні Елблонг стає столицею української дитячої творчості.  Це свято є кульмінаційною точкою художніх надбань у навчальному році в пунктах навчання української мови та в школах з українською мовою навчання. Є візиткою нашої громади Елблонга та гордістю багатьох поколінь українців, які тут колись жили й живуть до сьогодні.

Цього року мала місце вже 55-та презентація Дитячого Фестивалю. Він двадцятий раз відбувся в Театрі ім. Александра Севрука. Цей театр утворює чудова команда працівників з їхнім директором п. Мирославом Сєдлером. 

На сцені театру цього року виступило майже 400 дітей, які приїхали тут з різних міст Польщі. Були також наші гості з колективу «Надія» з Дубна.  Серед учасників були діти, які внаслідок війни залишили Київ, Івано-Франківськ, Хмельницкий, Львів, Рівне, Тернопіль, Полтаву, Кременчук та Одесу та знайшли безпечне місце проживання в Польщі й сьогодні активно беруть участь у щоденному житті місцевих громад. 

Серед учасників Фестивалю були діти та молодь з пунктів навчання української  мови та шкіл з українською мовою навчання, що працюють на території нашої Єпархії. Серед них були між іншим учні з Бартощиць, Гурова Ілавецкого, Ольштина, Ґданська, Лемборка. Цього року численною була репрезентація господарів свята – ельблонжан. На сцені виступили 4 групи, які запрезентували публіці драму, вірші, танці, пісні, а навіть кабаре.

На Фестиваль приїхали також учнi з Білого Бору а навіть з Кракова.

Варто відзначити, що Фестиваль відвідали й студенти, що згуртовані навколо колективу «Студенти Танцюють». Вони були головною зіркою концерту, який відбувся в суботу ввечері. 

Фестиваль проходив у прекрасній, дружній та артистичній атмосфері. Участники презентували пісні, танці, драму, поезію, кабаре та патріотично-музичні програми. Протягом трьох концертів, які відбулися під час Фестивалю, не забракло теми війни в Україні, про яку учасники згадували у своїх програмах. Неоднократно під час концертів лунали палкі слова: «Слава Україні»!

Хвилиною мовчання вшановано також пам’ять загиблих жертв війни в Україні та о. Григорія Назара.

На Фестиваль прибули запрошені гості, а серед них Генеральний Консул України в Ґданську п. Олександр Плодистий, віце-президент Ельблонга п. Міхал Міссан, віце-маршалок Вармінсько-Мазурського Воєвідства п. Мирон Сич та Ольштинсько-Ґданський Владика Аркадій Трохановский.

Слід згадати, що в неділю вранці в ельблонзькому храмі була відслужена Божественна Літургія, яку очолив Владика Аркадій Трохановський у співслужінні о. митрата Андрія Сороки та о. диякона Богдана П’єтночка. Літургію ми відслужили в наміренні учасників Фестивалю та їхніх опікунів. Під час літургії Владика виголосив дуже змістовну проповідь, в якій особливо наголосив про потребу навчання та виховання молодого покоління в дусі пошани та любові  до своєї культури, Церкви і народу. Владика пригадав також про потребу співіснування, культурного та національного, у житті нашої громади. 

Організатори свята висловлюють щиру подяку всім учасникам та їхнім вчителям й опікунам, які підхотували їх до Фестивалю та за утворення прекрасної, родинної атмосфери протягом цілого свята. Особливу подяку організатори складають п. Мирону Сичу та його дружині п. Марії Ользі за присутність, за слово та за солодкі подарунки учасникам Фестивалю. Дуже дякуємо Владиці Аркадію за присутність, за слово та моральну й духовну підтримку організаторам та учасникам Фестивалю.

До зустрічі на 56 Фестивалю Української Культури у Елблонгу вже у травні 2024 року! Слава Україні!

Від імені організаторів

– Михайло Притула 

автор фотографiї

-Петро Пушкар