Поточного року відзначаємо роковини двох авторитетних особистостей зокрема заслужених для високої культури міжнародного рівня. Заслужені персони, це граф (гербу «Бонча»), рідний дід Митрополита Андрея Шептицького, Александер Фредро і  професор краківської Академії Мистецтв Юрій Новосільський. Серед іншого, саме вони визнані польським Сеймом і Сенатом покровителями 2023 року.

Професору Новосільському, його життєвій дорозі та особливостям персонального мистецтва була присвячена конференція українських освітян (та симпатиків), що її зорганізувала українська школа в Бартошицях у вівторок 29 серпня.

У Польщі маємо якраз храми, заодно у великих містах, як і менших місцевостях, які можуть сьогодні гордитися тим, що над їхнім мистецьким обладнанням працював проф. Юрій Новосільський (визнаний, безсуперечно, світової слави художник). Наші храми, де він працював і залишив свої праці, знаходяться у Вроцлаві, Кракові, Любліні, Гурові Ілавецькому, Венґожеві, Острому Барді. Зокрема цінною спадщиною залишається церква Різдва Пресвятої Богородиці в Білому Борі збудована за оригінальним проєктом Ю. Новосільського та Б. Котарби. Професору повністю належить внутрішнє та зовнішнє художнє обладнання храму.

Професор писав ікони, проєктував і розписував іконостаси. Займався реалізацією монументального мистецтва – фресками, вітражами. Прєктував і реалізував також плащаниці, хоругви, хрести, дарохранительниці. Йому належатиь також художні твори світського характеру.

Не завжди мистецькі пропозиції й реалізації творчих задумів художника знаходили визнання. Бувало, що його твори (прижиттєво) знімали зі стін, закривали панелями чи замальовували. Сьогодні їх віднаходять і реставрують віддаючи їм належну пошану.

Доповідь, якої вислухали учасники конференції, була щедро ілюстрована свілинами з професором, зразками різних його праць і храмами, в яких вони знаходяться.

(бт)