У суботу 2 грудня дуже успішно пройшов ХХ Огляд Української Співаної Поезії, Авторської та Сучасної Пісні в Ольштині. Цього року в огляді участь приймала рекордна кількість виконавців, аж 29 артистичних підметів, в тому числі, колективи та малі форми, тобто квартети, тріо, дуети та солісти, разом  понад 150 дітей з Бартошиць, Білого Бору, Венґожева, Срокова, Доброго Міста, Ґурова Ілавецького, Кандит, Оструди, В’єнцек, Соб’єхів та Ольштина.

Девізом ювілейного огляду організатори вибрали фразу «Співають діти, співає нація», щоб підкреслити значення пісні в житті українського народу. Пісня – це особлива частина нашого генетичного коду, вона наша розрадниця та зброя, у ній зафіксована наша історія та вікова мудрість і її потрібно передавати з покоління в покоління, бо вона усіх нас об’єднує – говорив у вступному слові Петро Табака – голова Ольштинської ланки ОУП. Далі організатори запросили усіх присутніх поринути на три хвилини у минуле й з допомогою мультимедійної презентації блискавкою пролетіти 19 років, щоб переконатися у надзвичайній креативності виконавців, відчути їхній бойовий характер. Петро Табака подякував тим, хто протягом 20 років піклувався за організацію заходу, називаючи ім’я Стефана Мігуса – голови Ольштинського Відділу ОУП, який довгі роки був організатором огляду та імена голів Ольштинської ланки ОУП – Стефана Сахрина, Михайла Кайди та Мирослави Четирби-Піщако. Останні п’ять років організаційні справи заходу взяв на себе Петро Табака.

Артистичну частину огляду почали дебютанти, тобто танцювальний ансамбль Любисток (старша та молодша групи) з пункту навчання української мови в Ольштині. Хореографом колективу є Єлизавета Татарченко, опікуном вчителька Сильвія П’єтночка. Виступами молодих артистів, які презентували на сцені високий мистецький рівень та майстерність виконання творів публіка насолоджувалася майже п’ять годин. Артистичну частину вели учні шестикласники – Лєна Мельник та Ярема Боднар та семикласниця – Софія Чепіль.

На завершення огляду слово взяв владика кир Аркадій Трохановський, який подякував організаторам, вчителям та артистам i підкреслив важливу роль українського слова, завдяки якому ми існуємо як народ, воно нас єднає і найважливіше, що молоде покоління зберігає своє слово. Любомира Тхір – директора української школи в Бартошицях додала, що Україна має талант, але Польща також має свій український талант, яким маємо пишатися. Зберігаючи українське слово ми творимо історію, а зірки, які виступали на сцені, прекрасно володіючи українською мовою – це наше майбутнє. Доки наша пісня лине на землі, доти буде Україна, буду я і будеш ти – процитувала прекрасну фразу з пісні пані Любомира.   Учні з Білого Бору вперше приїхали на огляд співаної поезії до Ольштина, але директор школи Андрій Дрозд запевнив, що обов’язково приєднаються до чергових випусків цього заходу, бо праця батьків та вчителів для підтримку української тотожності, віри та мови справа найважливіша.

Усі учасники огляду були нагороджені дипломами та символічними подарунками. Шановним вчителям бажаємо нових творчих здобутків  та вдячних, старанних, працьовитих учнів і наснаги та натхнення на наступні 20 років.

Організатором Огляду Співаної Поезії була Ольштинська ланка ОУП та Початкова Школа №2 в Ольштині. Захід співфінансувався з державного бюджету, Ольштинсько-Ґданської Єпархії та індивідуальних спонсорів.

Мирослава Четирба-Піщако