Рік, що закінчується, багатий був подіями, про які ми часто говоримо, що вони на довго запам’ятовуються, або ще й патетично додаємо до них популярний прикметник «історичні».

Без сумніву, важливими фактами в минаючому році, яким присвятили ми багато уваги, були заходи присвячені видатним постатям, що стали умовними покровителями 2023 р. Зокрема в нашій спільноті належну пошану ми віддали св. Йосафату Кунцевичу (400 літ від мученицької смерті), проф. Юрію Новосільському (100 років від дня народження), графу Олександру Фредрі (230 років від дня народження).

У четвер 14 грудня українські освітяни Вармії та Мазур зустрілися в Гурові Ілавецькому, щоби послухати доповідей, подивитися мистецтво та поділитися своїми думками на тему життя й творчості видатного художника проф. Юрія Новосільського. Місце конференції вибрали організатори не випадково, адже саме в місцевому греко-католицькому храмі маємо немов класичну галерею творів цього митця.

Зустріч (також за участю громади учнів місцевої української школи) почалася в церкві Воздвиження Чесного Хреста, де парох, о. митрат Іван Лайкош, відкликаючися до місця знаходження і наявного в ньому мистецтва авторства краківського професора, розповів про ікону, іконостас, молитву, настінні розписи та їхнє значення в нашому духовному просторі.

У конференційному залі місцевої плебанії конференцію продовжили п. Юрій Нецьо доповіддю «Nimby i aureole – Jerzego Nowosielskiego przewodnik po świecie świętości» та редактор «Благовіста» (особисто зустрічався з художником), який розповіддю про реалізації мистецьких задумів професора Новосільського в греко-католицьких храмах Польщі. Доповідь редактора, а одночасно й відкликання до складного життєвого шляху професора,  підтримана була багатим ілюстративним матеріялом.

(бт)