25 лютого 2023 року в парафіальному залі Катедрального Собору Покрову Пресвятої Богородиці відбулася зустріч  з Петром Тимою, істориком та діячем української меншини в Польщі. На презентацію книжки прийшли наші парафіани, духовенство та владика Аркадій Трохановський. Розмову довкола книги  «Сплоти – про українців з Польщі. «Розмови з Петром Тимою» Ізи Хруслінської вела журналістка українських передач радіо Ольштин Ярослава Хруник. Кижка це спроба показати читачам хто ми – українці з Польщі, наша історична пам’ять,  які вивклики перед нами та нинішня політичня ситуація щодо нас – українців у Польщі.

Це була розмова про ідентичність польських українців, їхній погляд на спільну історію та польсько-українські стосунки.

«Бути українцем із Польщі означає постійно знаходити нитки та переплетення, які зв’язують мене з історією, культурою та традиціями моєї малої батьківщини. Це також означає активну позицію у пошуку цих зв’язків, вивченні та збереженні української культури та мови, пізнанні минулого тих теренів, звідки походять мої предки. Це процес, який має тривати постійно в кожному поколінні, щоб ми – українці з Польщі – не стали просто категорією з минулого. Бути українцем із Польщі означає постійну боротьбу – за ідентичність, за мову. Але також – бути громадянином Республіки Польща з усіма правами та обов’язками» – каже Петро Тима.

Розмова точилася також навколо родинних історій Петра Тими та навчанні в загальносвітноьому ліцеї в Лігниці, щоб показати перспективи формування української ідентичності та самосвідомості в польському середовищі.

Зустріч відбулася  рівно у 2-у річницю російського повномасштабного вторгнення в Україну, хоча війна триває вже 10 років,  і однією з тем обговорення також були виклики для Польщі її мешканців пов’язані з війною.

Петро Табака

ФОТО: Іван Курій