У Євангелії від св. Луки читаємо ось такі слова: «Воістину воскрес Господь і явився Симонові» (Лк. 24:34).

Цю велику подію в таких коротких словах описує євангелист св. Лука, і ми, щоб підтвердити цю істину, – словами – Христос Воскрес – вітаємо один одного у радісному Великодньому часі.

Страсний тиждень який за нами, а особливо страждання і смерть Ісуса показують нам драму Бога і людини, але останнє Боже слово щодо людської долі – це не смерть, а життя, не відчай, а надія. Святкування Воскресіння Христового підтверджує і об’являє безмежну любов Бога до людини.

Своїм воскресінням Ісус Христос підтверджує правду про виконання Божого вчення і хоче, щоб ми довірили Йому своє життя. Ця довіра стане нашою, коли, незважаючи на слабкість, неміч і гріх, ми відчуємо, що Христос подає себе і підіймає нас із нашого приниження, падіння, непостійності та невірності. Це буде наше воскресіння з Ісусом Христом. Це шанс побудувати своє життя заново на Божій основі. Воскресіння Ісуса Христа, це не тільки чиста ідеа, яку споглядаємо на відстань. Воскреслого Ісуса Христа досвідчують учні. То до них каже слова: Не бійся. Як колись, так й сьогодні Він промовляє до кожного з нас: Не бійся.

Цими словами ділиться з українським народом і кожним хто досвідчує лиха війни, терпіння та смерті. Україна яка сьогодні так поранена, але не здається, хоча виснажена від болю, але постійно триває та бореться. Україна, яка кожного дня життям своїм громадян встає, воскресає до нового життя, дякує кожному за солідарність, за зичливість, за добро, за береження українського життя, вкінці за любов. Переказує глибоку віру в перемогу добра над злом, так як Христос переміг гріх, терпіння та смерть.

Для нас, християн, ця істина викликає в нас надію й відкриває нас до любові до Бога і один до одного. Нехай воскресіння Христа зміцнить нашу віру, відкриє наші очі на несправедливість, бідність і потреби інших, звільнить нас від усіх страхів і зробить нас людьми миру. Додасть нам відваги та сили проголошувати світові Божу любов, яка спроможна перемогти кожен гріх і перемогти зло. Радість Великодня полягає в тому, щоб пережити правду: Ісус воскрес, Він живий і ми можемо Його зустріти. Він з нами, Живий і Воскреслий.

З нагоди світлого празника воскресіння Господа нашого Ісуса Христа бажаю усім Божого благословення, віри, надії, любові, миру та перемоги Україні а також радісного переживання Пасхи та смачної Паски.

Христос Воскрес, Воістину воскрес!

Аркадій Трохановський

Владика Ольштинсько-Ґданський

Ольштин, Воскресіння Ісуса Христа, 2024 р.

2024-Великодні-пивітання-САЙТ-ЄПАРХІЇ