18-19 травня 2024 в театрі ім. А. Севрука в Ельблонзі відбувався вже 56 дитячий фестиваль української культури. Це були два дні насичені піснями, танцями і різноманітними формами артистичної презентації. Учасники фестивалю приїхали з цілої Польщі: з далеких Малопольського і Підкарпацького воєвідств, а також з ближчих – Поморського і Вармінсько-Мазурського. Діти були різного віку, від маляток з садочків, аж по старших школярів і ліцеїстів, які навчаються в українських школах у Білому Борі, Перемишлі, Бартошицях і Гурові Ілавецькому та в пунктах навчання української мови в П’єнєнжні, Лелькові, Ольштині, Кошаліні, Ґладишеві, Горлицях, Ґдині, Гданську, Ельблонзі, Лемборку, Кандитах, Топринах, Млинарах, Слобітах, Вільчентах.

До громади молодих артистів, яку на ельблонзькій сцені від 60 років утворювали нащадки переселенців з операції “Вісла”, приєдналися в теперішній час діти з цілої України, яких вигнала з рідної хати жорстока війна. Додаймо, що завдяки клопіткій праці вчителів зі школярами, артистичний рівень заходу був надзвичайно високий.

56 дитячий фестиваль української культури удостоїли своєю присутністю зокрема: Владика Олштинсько-Ґданський Аркадій Трохановський, консул України в Ґданську Олександр Плодистий, президент Ельблонга Міхал Міссан, сенатор РП Єжи Вцісла, посол РП Яцек Протас. Всі достойні гості однодумно підкреслили вагомість фестивалю та значення української культури, яка прикрашає і збагачує наш регіон. Однак тим разом, на превеликий жаль, забракло серед нас Мирона Сича, який щороку виходив на сцену і скріплював своїм словом учасників і гостей. Організатор фестивалю і заступник голови ОУП в Ельблонзі, Мирослав Притула, теплим словом згадав п. Мирона Сича, а потім ми мали змогу побачити короткий фільм присвячений Його пам’яті.

На закінчення свята, при супроводі “Козацького маршу” і гарячих оплесків глядачів, діти вийшли на сцену та відспівали Гимн України. Голова ельблонського віддлу ОУП, Стефан Дембіцький, доцінив зусилля дітей, батьків і вчителів, які працюючи з молодим поколінням стараються, щоби українська мова, пісня і культура в Польщі були надалі живими. Опісля п. Дембіцький запросув нас усіх на фестиваль, який відбудеться, вже наступного 2025 року.

Оксана Заторська

Фото: Організатор Фестивалю