31 травня 1996 р. Папою Іваном Павлом ІІ, в результаті реорганізації структур Української Греко-Католицької Церкви була утворена нова церковна адміністративна одиниця з єпископським осідком в Перемишлі. Перемиську єпархію піднесено рішенням Апостольської Столиці до гідності архиєпархії. Отримала вона назву Перемисько-Варшавська архиєпархія. Одночасно територію Перемиської єпархії було поділено на дві частини вздовж Вісли. З території, яка знайшлася по лівому боці утворено нову церковну структуру, якою стала Вроцлавсько-Ґданська єпархія з новим єпископським осідком у Вроцлаві.

Обі єпархії зцілила утворена тоді Перемисько-Варшавська митрополія. Одночасно дотеперішній Перемиський єпископ Іван Матриняк був піднесений до гідності архиєпископа та першого Перемисько-Варшавського митрополита. Новоутворену Вроцлавсько-Ґданську єпархію очолив новопризначений владика Теодор Майкович.

Перемисько-Варшавська архиєпархія УГКЦ сьогодні, це структурна одиниця Української Греко-Католицької Церкви із центром в Перемишлі і другим за значенням центром у Варшаві. Правлячим архиєреєм Перемисько-Вар-шавської архиєпархії від 7 листопада 2015 року є високопреосвященний єпископ і митрополит Євген Попович.

Катедральним храмом Перемисько-Варшавської архиєпархії є собор Святого Івана Хрестителя в Перемишлі. Також в архиєпархії є прокатедральний храм і монастир Успення Пресвятої Богородиці в Варшаві (Польща).

*          *          *

До 1946 р., тобто до ліквідіції УГКЦ на львівському псевдособорі й арешту Владики Йосафата Коциловського, функцію греко-католицького катедрального храму в Перемишлі виконував давній костел св. Терези. Ця катедра була власністю Перемиської єпархії.

У 1991 р., після виходу Церкви з підпілля, Папа Іван Павло ІІ передав для катедри Греко-Католицької Церкви в Польщі давній єзуїтський костел, який став Собором Святого Івана Хрестителя. Про цю подію, що збулася 2 червня 1991 р., інформує меморіальна дошка на фасаді храму. Першим його парохом став о. митрат Теодор Майкович, у майбутньому перший владика Вроцлавсько-Ґданської єпархії УГКЦ (1996 р.).

У соборі св. Івана в Перемишлі сьогодні зберігається чимало реліквій. Тут ось знаходяться чудотворні ікони Святого Миколая та Пресвятої Богородиці з Кальварії Пацлавської, мощі пратулинських мучеників, митра блаженного Йосафата Коциловського, рука й омофор святого Йосафата. У храмі маємо також добірку сучасних ікон видатних особистостей нашої Церкви.

Давній костел, катедра, переобладнана під потреби храму східного обряду, встановлений іконостас (до війни знаходився в церкві в Любачеві). Ліворуч, на прицерковному майдані, збудована дзвіниця з трьома дзвонами.

(бт)