Ольштин,  дня 10 червня 2021 р.Б.

Число: 2021/155

Всечеснішим Отцям,

Дорогим Братам і Сестрам

– вірним Ольштинсько-Ґданської Єпархії

Слава Ісусу Христу!

Дорогі у Христі Брати і Сестри!

Повідомляємо, що в Ольштині 13 березня 2021 р. відбувся перший соборчик духовенства Ольштинсько-Ґданської Єпархії. Під час проведених розмов ми прийняли рішення, щоби заснувати Фонд взаємної допомоги, або Фонд міжпарафіяльної допомоги. Його основна ідея – усвідомити собі спільну громадську відповідальність за нашу ново утворену (покликану до існування) Ольштинсько-Ґданську Єпархію.

У неділю 20 червня 2021 р. відзначатимемо празник Зіслання Святого Духа. Саме цього дня, після зшестя Святого Духа на апостолів, розпочала діяльність Христова Церква, яка має за основне завдання всіма засобами вести нас до спасіння. Ми всі, як члени однієї спільноти, повинні розуміти наші потреби взаємодопомоги. Якщо празник Зіслання Святого Духа став початком місіонерської праці апостолів, так само і ми в цей світлий празник повинні виявити нашу міжпарафіяльну солідарність.

Вперше у цьому році звертаюся до всіх Вас з гарячим проханням підтримати фінансовою допомогою Собор Покрови Пресвятої Богородиці у Ольштині, який сьогодні вимагає завершення будівельних робіт, щоби на майбутнє міг гідно сповнювати службу Катедрального храму нашої Єпархії.

Крім суто фінансового виміру, допомога має одночасно й глибоко моральний зміст – ціла наша Єпархія включається у допомогу парафії в Ольштині, а в майбутньому, кожного року, також у допомогу тим же парафіям, які будують чи  ремонтують свої храми та парафіяльні приміщення. Це пряме свідоцтво, що всі ми, як одна церковна родина, бодай у символічній формі хочемо підтримати наших братів і сестер у труді будови чи ремонту.

Маю щиру надію, що з цього Фонду в майбутньому будуть користати усі парафії нашої Єпархії, які потребуватимуть допомоги.  

Дякувати Богу, сьогодні можемо самі молитися майже всюди там, де є така можливість. Однак, щасливі ті, які можуть молитися Богу у своїх власних парафіяльних храмах, які виповнюють канони властиві східному інтер’єру. Очевидно, ідеалом було би, щоби кожна наша парафія, навіть найменша, мала свою власну церкву. Розумію однак, що головно з фінансових причин, такі мрії є неможливим до здійснення. Однак в нашій єпархії є лише дві-три парафії, де потрібним і можливим є збудовання власного храму. Про це буду говорити з парохами та вірними поодиноких спільнот під час канонічних візитацій. Нехай ново заснований єпархіяльний Фонд послужить нам до служіння один одному, парафія парафії.

Усіх отців прошу провести збірку у всіх парафіях Ольштинсько-Ґданської Єпархії після Божественної Літургії в Неділю Зіслання Святого Духа, тобто 20 червня 2021 р.

Всіх Отців прошу переслати зібрані гроші на єпархіальний банківський рахунок, щоби можна було їх чим скоріше передати на рахунок парафії в Ольштині.

З благословенням та молитовною вдячністю

                                                           Аркадій Трохановський

                                                         Владика Ольштинсько-Ґданський

Всім отцям парохам та отцям адміністраторам поручаю прочитати дане повідомлення вірним у неділю 13 червня 2021 р.Б.