Перемишль

Своє 30-ліття Марійська Дружина Архикатедрального Собору Св. Івана Хрестителя у Перемишлі відзначила в неділю 26 вересня. Перемиська Марійська Дружина нараховує більше 20-ти членкинь. Благословення на діяльність Дружини надав своєю грамотою Високопреосвященний Владика Іван Мартиняк 21 вересня 1991 р.

Цьогорічну ювілейну Божественну Літургію за Членкинь Дружини відслужив Митрополит Євген Попович. Він подякував також Марійській Дружині за всі ініціативи, які приготовляла і проводила ця спільнота.

На закінчення літургії Митрополит відзначив загальною грамотою і медаллю блаженного Йосафата Коциловського Марійську Дружину, а також вручив кожній членкині персональну подячну грамоту.

Коротка історія покликання до існування

Перемиської Християнської Марійської Дружини

Перемиська Християнська Марійська Дружина (ХМД) під Покровом Пресвятої Богородиці Неустанної Помочі була покликана до існування 21 вересня 1991 року і цього року відзначає З0-літній ювілей безперервної діяльності. За цей час число членкинь з 29 зменшилося о 12 осіб, які відійшли у вічність, це: Боярська Юлія, Гнатюк Анастазія, Косьць Ярослава, Кульчицька Анна, Мельник Анна, Попович Ірена, Вергун Софія, Піпка Катерна, Філь Євдокія, Левосюк Марія, Мархв’яни Ірена, Кудлак Марія.

Бажанням членкинь ХМД є збільшення числа цієї молитовної групи, тим більше в умовах теперішніх трудних часів. В молитовній групі не усі особи мусять бути членкинями ХМД. Більша кількість осіб, зібраних на молитві, мають більшу силу випрошувати в Господа Бога заношені прохання. Про це усі вірні християни знають.

13 грудня 1615 року, на прохання Київсько-Галицького Митрополита Велямина Рутського (1574-1637), Папа Павло V надав декрет про дозвіл засновування Християнських Марійських Дружин. Це великий проміжок часу, бо минуло вже 405 роки. З цієї нагоди о. митр. Богдан Степан, наш парох, 13 грудня 2020 року відслужив подячну Службу Божу за засновників і членкинь ХМД на протязі тих 405 літ.

Сьогодні членкині ХМД хочуть складають подяку своїм душпастирям за заснування у Перемишлі цієї християнської жіночої організації.

Катерина Козак

Ольштин

Марійська дружина ольштинської парафії вже 15 років зустрічається і діє під девізом – «З нами Марія – завжди і всюди!».

У неділю 3 жовтня Марійська  дружина урочисто відзначила ювілей 15-ліття свого існування.  Усі членкині в особливий спосіб подякували своїй покровительці Пречистій Діві Марії за усі видимі та невидимі ласки, які вони отримали протягом усіх років своєї діяльності. З нагоди ювілею Владика Аркадій Трохановський нагородив Марійську Дружину медаллю блаженного Йосафата Коциловського та вручив членкиням подячний лист. З ювілеєм жінок-дружинниць привітали представники парафіяльної ради та учнівської молоді.

З особливим словом привітання звернувся до ювілярок о. Станіслав Тарапацький, який  підкреслив вагомий внесок Марійської дружини в будову ольштинської церкви та її підтримку і заангажування в організаційне життя парафії. З одного боку вони справді борються за нашу Церкву, за свій обряд, а з іншого, побожно моляться за потреби поодиноких членів, а понад усе за недужих. Отець Станіслав пригадав нагадав історичний заис діяльності Марійської Дружини в ольштинській парафії та назвав імена активних її членкинь. Опісля голова Марійської Дружини пані Емілія Мельник запросила усіх до парафіяльної залі на зустріч і спогади за кавою та домашнім почастунком.

(ред.)