П’ятниця 26 листопада 2021 р. в українському ліцеії в Гурові Ілавецькому стала днем вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років. Відбулася врочиста академія, яку супроводжували знаменні слова: знати, пам’ятати, запалити свічку.

В академії взяли участь почесні гості: Консул України в Ґданську п. Олександр Плодистий, Ольштинсько-Ґданський Владика УГКЦ Аркадій Трохановський, війт Ґміни Гурово Ілавецьке п. Божена Олшевська-Світай, віце-маршалок Вармінсько-Мазурського воєвідства п. Мирон Сич та парох греко-католицької парафії в Гурові Іл. о. синкел Іван Лайкіш. Усіх прибулих батьків, дітей, молодь та гостей привітала директор школи п. Марія Ольга Сич. Звукозапис академії вело радіо Ольштин.

Художню частину академії підготовили вчительки: п. Дарія Кантор, п. Олександра Бздель та п. Івона Смолинець. На сцені виступили учні 2 та 3 класів ліцею. У поетично-музичній програмі юні артисти пригадали сумну подію української історії. На закінчення програми присутні запалили свічки при хресті, який символізував усіх, які померли від голоду.

Доповненням академії стали слова запрошених гостей. Консул України нагадав історію родини, яка постраждала у тих роках. І, як сказав, таких історій дуже багато в Україні.  Владика Аркадій нагадав, що сьогодні треба нам пам’ятати, щоби ніколи не зганьбити людської гідності. Людина, яка пам’ятає про Заповідь Любові, ніколи не дозволить на те, щоби вчинити злочин. Сьогодні треба також пригадувати, щоби інші не писали за нас історії і про жертви Голодомору треба голосно і виразно говорити.

Пані війт звернула увагу на те, щоби ніколи історія не повторилася. Сьогодні треба взаємо себе шанувати та допомагати собі. Пан маршалок подякував дирекції, вчителям та усім прибулим за підтримування цього важливого заходу, щоби ми знали, пам’ятали та запалили свічку пам’яті.

(ред. ВАТ)