Всесвітлішим, Всечеснішим та Високопреподобним Отцям,

Преподобним Монахам і Монахиням,

Дорогим у Христі Братам і Сестрам!

Христос Раждається!

Дорогі у Христі Сестри та Брати!

У своєму посланні до 55-го Всесвітнього дня миру на 2022 р. Папа Франциск написав: «У будь-яку епоху мир є даром від Бога і плодом спільної прихильності. Кожен може працювати разом, щоби побудувати більш мирний світ: від власного серця, через сімейні стосунки, суспільство,  до відносин між націями та між державами» (1). Зате війна є найстрашнішим злом для людства. Цього хоче не Бог, а люди, нації та держави через своїх представників, які змусили себе панувати над народами. Це справа людей, які працюють проти всіх найсвятіших законів. Хто ініціює це, хто його підбурює, завжди є «князем цього світу», який не має нічого спільного з Христом, князем миру (Іван 12:31).

Сьогодні, у важкий для України час, не залишається нічого іншого, як тільки присвятити себе Божому Милосердю, щоби воно перемогло ненависть і своєю переповненою благодаттю примусило володарів цього світу отямитися і повернутися до мирних намірів.

Світ, але і кожен з нас, зокрема Україна, потребують Євангелії та миру. Тому заохочуємо усіх, щоби відкинути мову війни, терору, ненависті, маніпулації, вбивств та знищення. Сьогодні закликаємо вірних Української Греко-Католицької Церкви, усіх християн та людей доброї волі до молитви за відсунення загрози війни, до молитви про милосердя над тими хто чинить зло, хто сіє ненависть та прямує до війни.

Наш Спаситель Ісус Христос сказав до учнів: Мир Вам і цього сьогодні бажаємо собі. Хочемо миру та примирення між народами. Всі разом творимо одну світову спільноту, тому просимо про неустаючу молитву за мир у світі, щоби Україна не стала жертвою хворих амбіцій та щоби сусід, який називає себе братом, зрозумів, що кожен народ має право до самостановлення та до самостійності. Україна була і є незалежною державою і це треба підтримати та пошанувати.

Підтримуючи становище Католицьких Єпископів Європи, які висловили свою солідарність з Україною, звертаємося до всіх вірних нашої Церкви у Польщі з закликом до усильної молитви за мир в Україні, відсунення загрози війни та кровопролиття, та за цілісність українських земель. Просімо у Господа мудрості та страху Божого для всіх тих, які будуть приймати рішення про мир або війну, щоби вони пам’ятали, що беруть на себе відповідальність перед Богом і людьми за кривди та жертви збройного конфлікту. Щоби відповідальні сторони „заразилися благом МИРУ” і щоби ця криза була подолана виключно шляхом діалогу.

Заохочуємо також і закликаємо приєднатись всім нам до голосу Блаженнішого Святослава, Глави і Отця нашої Церкви, який поєднюється з закликом і моліннями всіх наших владик та, як ми перед хвилиною чули, також католицьких єпископів Європи та всіх людей доброї волі, щоб у гарячій молитві та пості випрошувати мир та спокій Україні та її, дуже сильно досвідченому, народові. В половині цього місяця, даючи інтерв’ю для Католицької Інформаційної Агенції, Блаженніший Святослав сказав: Моліться за нас, бо Ваша молитва є сильнішою від американської зброї. Україна не є вже такою країною, як була хоча б ще у 2014 р. Українське суспільство буде захищатись та буде проливатись кров. Тому молімся, щоб до цього не дійшло.

Закликаємо всіх приєднатись до щоденної молитви в наміренні миру в Україні та у цілому світі, відмовляючи: Отче наш… та Богородице Діво… Просимо також про піст у цьому ж наміренні, а священників просимо у кожній Божественній Літургії, в потрійній єктенії, додати молитовне візвання: Ще молимось за мир в Україні, за відсунення загрози війни і кровопролиття, за збереження єдності і соборності української держави та за поєднання народу України. 

+ Благословення Господнє на Вас!

† Архиєпископ Євген Попович

Митрополит Перемисько-Варшавський

† Владика Володимир Ющак

Єпископ Вроцлавсько-Кошалінський

† Владика Аркадій Трохановський

Єпископ Ольштинсько-Ґданський

Дано в Перемишлі, Вроцлаві та Ольштині, 23 січня 2022 р.,

в день спомину Пратулинських мучеників.

zalacznik_3_Zvernennia-Jepyskopiv-P-W-Mytropol.-pro-molytvu-za-myr-v-Ukrajini_30.01.2022