День Вишиванки – унікальне свято. Вперше вишиванку, як код нації, пошанували у 2006 році. Це були Чернівці, де студентка Університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк (сьогодні письменниця і журналістка) запропонувала своїм однокурсникам прийти на заняття у вишитих сорочках. Ініціятиву підтримали і, спочатку реалізована в стінах університету, поширилася вона по всій України, а далі всюди, де живуть українці. Вишиванка має свій день, тобто третій тиждень травня.

Цього року, 19 травня, в нашій спільноті в Польщі День Вишиванки мав дуже символічний характер з огляду на присутність поміж нами біженців з України, яким завзятий ворог не дав відзначати свята вдома.

Вишивані сорочки одягли (а хто їх не мав, також появився в громаді, щоби підтримати ідею) учні, вчительський колектив та працівники Комплексу Шкіл з Українською мовою Навчання в Гурові Ілавецькому й учні, вчительський колектив та працівники української школи ім. Лесі Українки в Бартошицях.

На вечірньому Молебні в храмі Воздвиження Чесного Хреста в Гурові Ілавецькому, очоленого о. митратом Іваном Лайкошом, разом з місцевими парафіянами молилися біженці зі своїми дітьми, також усі зодягнені у вишиванки.

(бт)