Ольштин, дня 2 грудня 2021 р.Б.

Число: 2021/262

Духовенству, монашеству та вірним

Ольштинсько-Ґданської Єпархії

Слава Ісусу Христу!

Дорогі у Христі Брати і Сестри!

В неділю 12 грудня 2021 р.Б., в цілий нашій Церкві у світі буде організована фінансова збірка, яку знаємо з попередніх років як збірку «Андріїв гріш». Пожертви збирані в наших церквах при нагоді літургійного спомину св. Апостола Андрія Первозванного, за рішенням Синоду Єпископів та Глави УГКЦ, є призначені на допомогу i розвиток нашої Церкви у тих країнах світу, де ще немає наших повних церковних структур, а лише поодинокі церковні громади та священники. З цього Фонду Глава нашої Церкви Блаженніший Святослав підтримує також усіх, хто знаходиться в дуже скрутних обставинах.

Частина з пожертв, зібраних цього дня, призначається також на потреби Синоду Єпископів УГКЦ, як щорічний внесок Ольштинсько-Ґданської Єпархії з дня її покликання та на потреби, пов’язані з участю єпископа у Синоді Єпископів УГКЦ.

Вселенська Церква звертає щораз більшу увагу на те, що сьогодні проповідувати Євангелію треба не лише тим особам, які її ще не знають, але також і тим, які повинні її знати, бо були охрещеними і формально є членами Церкви, але практично Христове навчання для них чуже і незнане. Нашим завданням є голосити св. Євангеліє усім, хто очікує доброго слова. Цим добрим словом є Добра Новина. Ми радіємо, що наші церкви в Україні є заповнені народом, але не можемо забувати про факт, що у віднесенні до всього населення, лише невеликий його відсоток систематично бере участь у житті Церкви. Це стосується також цих вірних, які в пошуках роботи виїхали поза межі України. Їм також потрібно нести Добру Новину про спасіння, бо існує небезпека, що в нових реаліях вони або обірвуть зв’язок зі своєю Церквою, або включать їх у свої ряди інші церковні громади. «Нова Євангелізація» потрібна є також тим нашим вірним у Польщі, які забули про свою Церкву і втратили з нею зв’язок. Про них ми також не можемо забувати. Вони залишаються часткою усіх нас, але потребують провідників, що заведуть їх до Ісуса Христа, показуючи свою віру. Сьогодні Церква говорить про синодальність, що в нашій Церкві розуміємо, як соборність, сопричастя, участь та місія. Будьмо місіонерами за прикладом св. Андрія Первозванного, так як кожен на це здатний. Святий Андрій своїм життям засвідчив про віру в Бога. У спільноті віруючих людей є місце для кожного. Це наша спільна відповідальність за Церкву, і також ця матеріяльна.

Дорогі у Христі Сестри і Браття!

Перед літургійним спомином св. Апостола Андрія Первозванного, звертаюся до Вас з гарячим проханням підтримати фінансову збірку «Андріїв гріш», яка в неділю 12 грудня буде організована у всіх парафіях Ольштинсько-Ґданської Єпархії.

Звертаюся з гарячим проханням до всіх наших вірних, щоби відповідно до своїх можливостей склали свою пожертву на згадані вище церковні потреби. До духовенства нашої Єпархії звертаюся з проханням прочитати цього листа нашим вірним у неділю 5 грудня, провести збірку у наступну неділю, та переслати зібрані фонди на банківський рахунок нашої Єпархії.

Ще раз складаю щиру подяку усім Вам, дорогі Сестри і Брати, за Вашу дотеперішню жертвенність та за солідарність з потребами цілої нашої Церкви.

Нехай Господь щедро винагородить Вас, а Пресвята Богородиця захищає своїм омофором.

З архиєрейським благословенням

† Аркадій Трохановський

                                           Владика Ольштинсько-Ґданський

(Дано в день спомину свящмч. Івана Слезюка,

 Ольштин, 2 грудня 2021 р.)

Zwernennia-wl.Arkadij-1-scalone