День Державного Прапора Україна відзначає щорічно 23 серпня.

22 березня 1918 Центральна Рада прийняла Закон про Державний прапор республіки, затвердивши жовто-блакитний прапор символом Української Народної Республіки. 13 листопада 1918 синьо-жовтий прапор став і державним символом Західно-Української Народної Республіки. Він був затверджений на Підкарпатській Русі, а в 1939 – в Карпатській Україні. У період 1917 – початку 1919 рр. синьо-жовтим прапором користувалися в Україні і більшовики.

Синьо-жовте поєднання кольорів остаточно оформився як едінонаціональное на початку XX ст. Символами України в новітньому їх трактуванні є безхмарне небо як символ миру – синій колір, і стиглі пшеничні ниви як символ достатку – жовтий колір.

У серпні 2004 року Президент підписав Указ № 987/2004 про встановлення Дня державного прапора України, який святкується 23 серпня.

Джерело:

www.dilovamova.com

*          *          *

[Велелюдні мітинги кінця 1980-их років в Західній Україні за свободу УГКЦ, за незалежність України супроводжала безліч синьо-жовтих, ще офіційно не визнаних прапорів. На фото – мітинг у Жовкві. (Зенон Боровець)]