На основі давніх джерел [„Повість минулих літ”] нам відомо, що у ніч проти 18 жовтня 957 року, перебуваючи тоді у Константинополі,  київська княгиня Ольга як перша з руських правителів прийняла хрещення.

«Дружина князя Ігоря, княгиня Ольга, правила Київською державою після смерті Ігоря в малолітство свого сина Святослава. Вона прийняла Христову віру і прославлена нашою православною Церквою як рівноапостольна. За стародавніми переказами, княгиня Ольга близько 957 року прибула до Царгорода і там прийняла святе хрещення від самого Константинопольського Патріарха, з ім’ям після охрещення Єлена; її хресним батьком був грецький імператор Костянтин Багрянородний.

Свята княгиня Ольга намовляла і сина свого, князя Святослава, охреститися. Але войовничому князеві, який усе своє життя провів у військових походах, у поході і загинув, не імпонувала християнська релігія миру, любові, всепрощення. Однак князь Святослав не переслідував християн і християнство. Як свідчить літопис, „хто хотів тоді хреститися, йому не забороняли, а тільки сміялися”. І сам Святослав говорив матері: „Як я зміню віру? Дружина ж (тобто військо) буде сміятися з мене”. Християнська віра стала державною вірою за часів сина Святослава, онука Ольги, великого князя Володимира».

Із книги: «Закон Божий» – www.TrueChristianity.Info