21 грудня 1913 р. — у с. Желехів Великий на Львівщині народився Филимон Курчаба ЧНІ, єпископ катакомбної УГКЦ, активний учасник легалізації УГКЦ, перший ректор відновленої Львівської духовної семінарії.

Після навчання у Малій семінарії оо. редемптористів у Львові Филимон Курчаба продовжив навчання у Бельгії в університетах Лювена та Воплято. 28 серпня 1935 р. склав вічні монаші обіти.

З 1937 р. став викладачем Малої семінарії отців редемптористів у Львові. З приходом в Україну московитів, після арешту протоігумена о. В. Рудки у 1950 р. обійняв провід над Львівською віце-провінцією і сповнював його до виходу УГКЦ з підпілля. В підпіллі організував новіціат та навчання студентів. У 1950-1958 рр. мешкав у рідному селі Великосілки та опікувався згромадженнями св. Йосафата в Буську та св. Йосифа у Львові, душпастирював у с. Зимна Вода  (Львівська область).

23 лютого 1985 р. був хіротонізований Митрополитом Володимиром Стернюком на єпископа-помічника Львівської архиєпархії.

Разом з іншими владиками, священниками та вірянами у травні 1989 р. був учасником заходів у Москві за легалізацію Української Греко-Католицької Церкви.

Помер 26 жовтня 1995 р., похоронений на Личаківському цвинтарі у Львові.

(бт)