Рівно сто років тому, 9 січня 1924 р., в Тблісі (Грузія) народився майбутній видатний кінорежисер тоді радянського кіно, правозахисник, репресований, Сергій Параджанов, основоположник «українського поетичного кіно». Саме входом на екрани кінотеатрів України та й всього совітського союзу його фільму «Тіні забутих предків» (1964 р.) почалася нова мистецька течія, що виникла в радянському кінематографі у середині 1960-х рр.

Поетичне кіно було явною противагою примітивного радянського реалістичного, агітаційного й пропагандивного, темою якого в основному були події ІІ світової вйни або революції (з необхідними в кожній продукції сапучими поїздами).

Кінорежисери, які стали по боці нової течії, в першу чергу ставили на духовий переказ, використовували нові способи праці камери, вводили сурреалістичні мотиви й митецькі розв’язки, рясно користали з народних, етнографічних, фольклорних надбань. Такий підхід до кіномистецтва, як можна було сподіватися, викликав поважний штурм цілої радянської ідеологічної машини на українське кіно, а тому й на національну свідомість і творчу незалежність митців. Багато фільмів совітська цензура заборонила до показу і вони появилися на екранах тільки наприкінці 1980 — на початку 1990-х років.

Фільм Параджанова, «Тіні забутих предків» отримав 39 міжнародних нагород, режисеру надійшли вітання від Фелліні, Антоніоні, Куросава, Анджя Вайди. Режисер помер у Єревані (Вірменія) в 1990 р.

*          *          *

«Тіні забутих предків», це екранізація повісті Михайла Коцюбинського, який написав її під враженнями від перебування на Гуцульщині в 1911 році. У повісті, а за тим же й у фільмі, автори живо передали гуцульський побут (з розподілом на пори року) і життя з елементами, все ж таки й до сьогодні живого фольклору. Фільм став дебютом Івана Миколайчука, який згодом став відомим актором і режисером. Пленерами фільму стало село Криворівня (Верховинський район Івано-Франківської області) та його околиця.

(бт)

– у матеріялі використані кадри із фільму «Тіні забутих предків» (1964)

та архівні сучасні світлини із Гуцульщини (околиця Космача)